Sunday 15 March 2015

MEATBALL WITH HOMEMADE GRAVY.....

Meatball With Homemade Gravy......
Mak aku kata .....Biru mata hitamku....
Hahahaha.......




Brunch semalam......
Breakfast + Lunch = Brunch.....
Mak aku masak westernfood sebab semalam tu abang ada post westernfood kat Family Group WhatsApp....
Abang kata dorang baru siap masak western....
Nampak mak aku respon masakan abang...
Grill Salmon...Roll Chicken....Mushroom Soup & Beef Wellington....!!!
Waaaa.....abang dah tau masak western la....



So ..semalam mak aku masak ni & post balik kat abang....
Hahahaha.....abang tengok gambar je la....
Mak aku kata nanti kalau abang balik....suruh abang masak western untuk aku...!!!
Heee
Meatball tu mak aku kata readymade  beli yang frozen...asalnya mak aku kata nak buat bakso...
Lastly jadi Meatball & Gravy ni...
Gravy ni mak aku kata copy paste dari SINI.....
Memang sedap la gravy tu...!!!!
Ulang-ulang aku makan....
Kakak ngan abang tengok gambar je lar....heeee

Sauce Gravy 
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
1 sudu gula
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging

Cara penyediannya:



1-  Cairkan butter guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.












Sepatutnya guna bawang holland.Tapi sebab xde stok guna la bawang besar merah.












2-  Masukkan tepung gandum. Kacau hingga 
berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.

** akibat tamak....guna lebih tepung











3-  Masukkan air sejuk & susu segar (susu cair)










4. Masukkan sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy (kiub daging). Kcau rata dan biar sampai mendidih.






 



 
4-  Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dgn garam jika terasa tawar. 
Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.














 5. Biarkan sedikit suam & masukkan dalam blender & blend hingga halus berkrim...




6. Masak semula hingga mendidih..




















Goreng meatball hingga masak & siramkan dengan gravy....
Hidangkan bersama fries  & salad...


Petang ...aku makan lagi....mak aku suruh makan ngan bun ni supaya kenyang....
Kata mak aku...makan ngan bun tu ssupaya aku xde la nak minta nasi lagi....heee

No comments:

Post a Comment