Sunday 16 March 2014

MAKARONI SARDIN...PASTA LAGII....!!!

 Makaroni Sardin....
Pasta..pasta..pasta..mak aku suka sangat masak pasta..spagetti la..fettucini la..shell la...bow la ...& ada la apa namanya lagi aku dah lupa..Kadang-kadang dalam seminggu mak aku lagi banyak kali masak pasta dari masak nasi...agaknya dulu-dulu nenek moyang aku asal dari Italy kot...hahahaha,mesti orang Italy xnak mengaku sebab hidung aku penyek & kulit aku gelap...hehehe...
Makaroni Sardin ni mak aku masak hari Jumaat sebab mak aku kata nak sebab ada Pot Luck..Mulanya mak aku kata dia nak masak donut..tapi kalau nak buat donut,mak aku kata kena la bangun pukul 4 pagi sebab nak uli tepung,nak biarkan donut tu naik kembang..nak goreng..nak gaul dalam gula..banyak juga la prosesnya..Lagipun hari Khamis tu kitorang semua sampai rumah dah malam...Mak aku kata penat & takut pagi nanti terlambat bangun..
Ni Makaroni Sardin masih dalam kuali & belum tabur daun sup...Asalnya kakak cadangkan supaya mak aku masak je Pasta Vermicelli atau buat Spagetti Olio..Hmmm,kakak pun dah jadi macam orang Italy dah..ingat pasta je..heeee..Mak aku pun setuju je sebab..mak aku kata kalau masak pasta x banyak songeh...lagipun,bekalan pasta sentiasa ada je kat pantry...
Makanya pagi Jumaat tu mak aku masak la pasta je untuk pot luck..Kata mak aku asalnya nak buat Spegetti Olio tuna tapi stok tuna hanya ada 2 tin je...So,tukar plan masak la Makaroni Sardin sebab sardin ada stok.Untuk bekal aku ngan kakak plak,mak aku buatkan Sosej Rebus je sebab kakak xnak bawa Makaroni Sardin ni..Walaupun kakak xnak,tapi mak aku paksa juga kakak bawa Makaroni sardin ni untuk bekal Lunch..sosej rebus tu mak aku suruh makan buat sarapan..

MAKARONI SARDIN
2 paket Pasta Macaroni-
2 tin besar sardin
2 bawang besar-cincang
10 bawang putih-cincang
1genggam daun sup-cincang
2 cili merah-cincang halus
1cawan minyak olive

garam

1. Rebus pasta 10 minit dalam air mendidih yang telah dicampur garam.
2. Panaskan minyak & tumis bawang cincang.
3.Masukkan sardin & pecah-pecahkan sardin.
4.Masukkan pasta yang sudah direbus & gaul rata sampai masak.tak perlu letak garam lagi sebab dah bubuh garam masa rebus pasta.
5.Tabur daun sup & cili cincang..
***
2 paket pasta memang banyak sebab untuk pot luck..Kalau masak untuk makan sendiri,mak aku kata biasanya mak aku hanya guna 1/2 pack je..
*** Mak aku cakap,kalau guna tuna pun sedap..cuma warnanya plain sebab tuna xde sos macam sardin..Biasanya kalau guna tuna,mak aku mesti potong sikit cili padi campur dalam pasta tu.Kadang-kadang mak aku juga akan guna isi ayam atau daging yang dipotong-potong untuk masak pasta..

No comments:

Post a Comment