Nak simpan kat sini untuk rujukan masa depan.
PUDING CERAMEL BAIN MARIE
10 biji telur
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1/2 tin air
1 sudu teh esen vanila
4 sudu gula pasir
1. Buat gula hangus.Tabur gula dalam kuali panas dengan api yang paling kecil
2. Biar gula mencair & jangan sampai hangus.
3.Tuangkan gula hangus yang panas tu sebagai dasar loyang..
4.Kalau suka boleh juga tambah 2 sudu air panas dalam gula tu & kacau hinngga larut..Biarkan agak pekat baru tuang dalam loyang.
5. Kacau telur.Jangan pukul..sekadar kacau supaya bercampur sahaja kerana jika dipukul kembang ,akan ada lubng2 kecil masa puding masak nanti.
6. Sementara tu tuangkan 1 tin susu cair ,1 tin susu pekat & 1/2 tin air dalam periuk & masakkan hingga naik wap,tapi jangan sampai mendidih
7.Dengan hati2 tuangkan campuran susu panas tu kedalam telur & jangan henti mengacaunya hingga nampak agak berkrim & sedikit pekat.
8. Tuangkan dalam loyang berisi gula hangus.Panaskan oven suhu 190.Letak loyang yang dalam dan lebih besar daripada loyang berisi campuran telur.Isikan dulang dalam oven tu dengan air mendidih.Kemudian masukkan loyang berisi dunan telur dalam loyang berisi air panas tu.Masak selama 1 jam atau sehingga puding jadi masak.
9. Bila dah masak & sejuk terbalikkan dalam bekas supaya jadi up-down side...baru nampak gulanya yang cantik tu.
10.Puding lebih sedap jika disejukkan beberapa jam dalam peti ais.
Cantik hasil kejadiannya cara bain marie.
ReplyDeleteKena menunggu dengan sabar ye Mama Cella.
Sedap . Puasa tahun ni tak sempat nak buat puding caramel .
ReplyDeleteCantik kejadiannya...sampai sekarang SA x pandai buat..pandai makan je
ReplyDelete