Tuesday, 2 April 2024

MASAK PUDING CAREMEL VERSI BAIN MARIE

 Nak simpan kat sini untuk rujukan masa depan.


Hari Sabtu ada buat puding Ceremel atas request daripada Adah..
Sebelum ke airport sempat membaking 10 balang biskut.Lepas bakar kuih raya...buat pula  puding ceremel ni sambil mandi nak siap gi amik adah





Biasa saya masak pusding ceremel ni cara kukus
Tapi kali ni saya cuba  bain merie. Dengan cara ini puding tidaj mengembang bahagian atas dan in shaa allah tidak berlubang-lubang kerana  melalui bain marie puding dimasak secara perlahan .




PUDING CERAMEL BAIN MARIE
10 biji telur
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
1/2 tin air
1 sudu teh esen vanila
4 sudu gula pasir

1. Buat gula hangus.Tabur gula dalam kuali panas dengan api yang paling kecil
2. Biar gula mencair & jangan sampai hangus.
3.Tuangkan gula hangus yang panas tu sebagai dasar loyang..
4.Kalau suka boleh juga tambah 2 sudu air panas dalam gula tu & kacau hinngga larut..Biarkan agak pekat baru tuang dalam loyang.
5. Kacau telur.Jangan pukul..sekadar kacau supaya bercampur sahaja kerana jika dipukul kembang ,akan ada lubng2 kecil masa puding masak nanti.
6. Sementara tu tuangkan 1 tin susu cair ,1 tin susu pekat & 1/2 tin air dalam periuk & masakkan hingga naik wap,tapi jangan sampai mendidih
7.Dengan hati2 tuangkan campuran susu panas tu kedalam telur & jangan henti mengacaunya hingga nampak agak berkrim & sedikit pekat.
8. Tuangkan dalam loyang berisi gula hangus.
Panaskan oven suhu 190.Letak loyang yang dalam dan lebih besar daripada loyang berisi campuran telur.Isikan dulang dalam oven tu dengan air mendidih.Kemudian masukkan loyang berisi dunan telur dalam loyang berisi air panas tu.Masak selama 1 jam atau sehingga puding  jadi masak.

9. Bila dah masak & sejuk terbalikkan dalam bekas supaya jadi up-down side...baru nampak gulanya yang cantik tu.
10.Puding lebih sedap jika disejukkan beberapa jam dalam peti ais.



Cuma pada pandangan saya kaedah ni memakan masa agak lama iaitu 1 jam.kalau kukus hanya mengambil masa dalam 20 minit sahaja...


3 comments:

  1. Cantik hasil kejadiannya cara bain marie.
    Kena menunggu dengan sabar ye Mama Cella.

    ReplyDelete
  2. Sedap . Puasa tahun ni tak sempat nak buat puding caramel .

    ReplyDelete
  3. Cantik kejadiannya...sampai sekarang SA x pandai buat..pandai makan je

    ReplyDelete