Sunday, 21 August 2022

BISKUT BUAH KANA YANG SANGAT NOSTALGIA

 🎼Terkenang semasa dulu.....

Hatiku merasa rindu...🎶

🎵🎶

( ada yang nyanyi ke tuuuu🤭)


Saya buat Biskut Kana.Sejenis biskut raya orang lama yang begitu menggamit memory untuk warga kelahiran  awal 80-an dan sebelumnya.Kalau kelahiran hujung 80an dan seterusnya..kebanyakan tidak lagi familiar dengan biskut yang satu ini dek kebanjiran biskut-biskut moden yang lain.
Trade mark biskut raya dulu-dulu biasanya rasa sama saja,cuma dicetak atau diterap berlainan bentuk dan corak🤭.


pic Google

Masa tengah famous dengan acuan "sawa" tu lagi la sebab acuannya ada "piring lubang" pelbagai bunga yang menarik.Maka satu adunan basic biskut mentega ( tapi zaman tu kebanyakan pakai marjerin Planta saja) dipam pelbagai bentuk.Nak bagi nampak lain sikit,dicampur la serbuk koko atau pewarna makanan supaya nampak la bebeza walaupun hakikatnya sama rasa 🤣.Selain biskut kana dan biskut sawa tu,antara biskut lama lain yang masih ingat seperti Biskut Dam,Biskut Gulung,Biskut Kelapa dan Biskut Kacang Tanah.Eh,ada la lagi..Biskut Peanut Butter yang macam bentuk baulu cermai dan ada sebiji kismis ditengahnya.


Mengemas tong bakery hari tu.Nampak acuan buah kana ni.Terasa ada sedikit kerajinan nak buat sebab terlanjur nak buat BISKUT DAHLIA UNTUK DR NURISHA
Alang-alang nak membaking...nak buat lah biskut kana ni.Bahan semua ada..onz


Tu yang jadi tu...


Buat tak banyak pun.
Hanya guna dalam ½ ketul butter sahaja(+-125gm)

BISKUT BUAH KANA...

 ½ ketul butter 
2 sudu  gula icing
1 kuning telur
1 camt esen vanila
1 cawan tepung jagung
¼ tepung kastad
1 cawan tepung gandum cap ros merah ( ikut keras adunan)
Jem ( saya guna  jem rasberry ) boleh juga guna susu pekat

1. Mix butter & gula icing hingga tercampur rata.


2.Tambah telur & vanila.


3. Tambah tepung kastad dan tepung jagung dan gaul sampai rata.


4.Masukman pula tepung gandum dan gaul hingga dapat adunan yang boleh di cetak.


5. Sapu acuan dengan sikit tepung agar mudah tanggal adunan nanti.


6. Isi adunan dalam setiap lubang acuan dan paraskan dengan pisau agar permukaannnya rata.


7. Ketuk keluar adunan dan susun dalam loyang.


8. Bakar dalam oven suhu 175 lebih kurang 20 minit.


9. Biar sejuk atas redai.


10.Sapu hanya sedikit jem atau susu pekat dan tangkupkan dua pcs biskut agar menjadi bentuk buah kana.


*** guna sikit sahaja jem untuk pelekat.Kalau banyak nanti biskut comot.
*** Pilih jem yang agak masam untuk seimbangkan rasa



Biskut yang baru dicetak.

Biskut yang siap dimasak.


Siap dibakar..


Dah sejuk baru tangkupkan/lekatkan dengan jem ditengahnya.

Saya gunakan rasberry jam yang masam ni.Sangat sedap sebab ada imbangan rasa masam,manis dan lemak rangup.


Kerana risau biskut jadi lemau kerana kelembapan jem..maka selepas dah sapu jem dan tangkupkan dua pcs biskut ni,saya bakar lagi sekali lebih kurang 10 minit dengan suhu 175.Hasilnya jem mengeras dan biskut lekat kukuh serta lebih rangup.

**Dulu-dulu masa remaja bila buat biskut kana ni saya hanya guna susu pekat sebagai pengganti jem.Hanya sapu sikit sekadar melekatkan dua pcs kuih tu saja.

Memandang biskut ini sahaja sudah cukup membuat saya melting in moment..


Dulu kalau raya baru dapat makan biskut macam ni.Tu sebab kalau biskut/cookies kita panggil kuih raya.Sekarang boleh dapat bila-bila masa.
Cuma bila dah senang nak dapat...makin susut nilai sentimentelnya..

Jemput jamu mata Biskut Kana dengan Secangkir Teh O Panas..

11 comments:

  1. Banyak biskut dulu-dulu yang dah lupa namanya. Memang betul, bahan adunan sama tapi bentuk lain-lain. Kalaulah boleh putar masa balik zaman dulu, alangkah seronoknya tangkap gambar semuanya tu... Kita abadikan dalam blog hihihiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...
      Nanti la kalau jumpa Doraemon kita masuk pintu "Kembali ke Masa Lalu" ..
      🤭😁😁😁

      Delete
  2. Saya lahir tahun 80an. Membesar (kire dah kenal kuih muih) tahun 90an. Rasa macam pernah ternampak biskut ni dulu, tp takde hati pulak nak merasa 🤣. Budak² kan. Lagi suka dengan biskut yg coklat² je. Lagipun waktu saya kecik dulu, kakak yang sulung dah bekerja. Jadinya dia dah bawak balik resepi almond london dan kek coklat moist siap topping coklat meleleh tu. Zaman dedulu mana ade orang buat lagi. Bila hari raya je, memang buat banyak sebab adik beradik ramai, nak jamu kat tetamu lagi. Bila tetamu datang, saling jeling menjeling, takut biskut habis. Hahahaa. Indahnye kenangan dulu².

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul....
      Zaman Jaja...biskut bercoklat dah mula masuk..
      Almond London,
      shortbread bagai dah mengambil alih...
      Masuk era melenium..semua biskut nak kena letak cheese🤭

      Delete
  3. Jarang sgt dh jumpa biskut buah kana ni skrg... masa kecik² dlu selalu je ada biskut ni kalau ke rumah org... bestnya pandai buat biskut ni... antara biskut yg rare sbb acuannya pun entah² susah dh nk dpt skrg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...acuan kayu dah jarang nampak..diganti acuan plastik ni bentuknya lebih stabil.
      Ingatkan kat Sarawak,semua kek lapis untuk raya.Rupanya ada biskut juga yer kakmim..

      Delete
  4. Dulu2 acuan ini dari kayu suka sangat klu mak buat.Biskut peanut butter tu Kuih Senyum dan ada lagi satu biskut yg arwah mak selalu buat yg ada sebiji kacang di dalam nya yg di panggil biskut tombong kelapa .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biskut senyum tu sama sama ke dengan biskut kelapa?
      Biskut tombong kelapa..unik namanya.Mungkin tempat saya panggil nama lain agaknya.
      Makan biskut dulu- dulu sedapnya lain macam kan

      Delete
  5. Rajinnye akak ni, klu dekat mau saya oder..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin tu hanya kadang-kadang ja
      dia datang bertandang Aida🤭🤭🤭

      Delete