Salam Maal Hijrah...
Lama juga tak buat cekodok..
Ni pun buat cekodok sebab ada Pisang alAwak yang dah terlalu ranum.Pisang ni jauh membeli ni...Beli kat Trengganu minggu lepas🤭
Pergi Trengganu beli Keropok Lekor❌
Pergi Trengganu beli Pisang✅
Hihihi...entah dari mana datangnya trend ❌✅ ni..mokcik terikut🤭
Beli dua sikat.Sesikat Pisang Nangka dan sesikat Pisang Awak.Masa beli tu baru mula menguning.Dah terperuk celah dapur seminggu beginilah jadinya.Kitapun kalau diperuk celah dapur selama seminggu mau begini juga rupanya..hihihi
Sebenarnya masa masuk Pasar Basah Kedai Payang tu...nampak Buah Jambu Bol ni.....saya biasa panggil Jambu Keling.Nampak jer terus teringin nak beli..Terbayang dah nak mencolek balik KL nanti.Sekali tuan jual tu pula tiada dikedainya.Penjual disebelahnya pun dah cuba memanggil dan mecari tapi tidak ketemu.Kami berpusing ketempat lain dulu dan bila datang semula...pun penjual jambu keling ni masih tiada.Entah ke mana menghilang...
Maka tiadalah rezeki saya untuk beli dan makan buah Jambu Keling tu...
Membeli pisang la pula sebab dah lama tak jumpa pisang harga marhain kat KL..
Dua sikat tu hanya RM12.00
Saya hanya lenyek pisang+ sedikit garam dan tambah tepung beras secukupnya.Pisang saya lenyek dengan gelas.Masa gaul tepung saya guna tangan😁...hihihi baru la namanya air tangan ibu masak untuk anak-anak kan...🤭
Saya tak sukat pun..Tapi kalau versi sukat tepung boleh tengok old post 2016 CEKODOK PISANG TEPUNG BERAS...kat sini
..
CEKODOK PISANG TEPUNG BERAS
10biji pisang masak
2 cawan tepung beras
Secubit garam
Minyak untuk goreng
1. Lenyek pisang hingga halus & campur sikit garam
2.Tambah tepung beras & gaul rata.
3. Jika agak keras tambahkan sikit air.
4.Panas minyak yang banyak & jemputkan adunan atau sudukan sesudu demi sesudu ke dalam minyak panas lalu digoreng hingga garing..
Suka cekodok pisang tapi nak buatnye tak pandai. Kadang tu lembik melekat², makan minyak 🤣. Bebila sok nak try la versi tepung beras ni.
ReplyDeleteKan...walaupun hanya cekodok pisang...adakalanya mencabar
DeleteSalam Maalhijrah.. kita dah screen shot resepi sebab tak pernah lagi letak tepung beras dalam cekodok. Pernah try campur sikit je.
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah juga untuk SK.
DeleteTry la kot kena dengan selera.PI kan suka cekodok..hihihi
Selamat mencekodok pisang
ReplyDeleteTentu sedap
Alahamdulillah...
DeleteSelesai...🤭
Terliur pulak tengok jambu bol. Sedapnya makan dengan pencecah. Teringat zaman kecik dulu selalu panjat pokok jambu bol nenek, makan atas pokok.
ReplyDeleteOoo mesti sedap garing ni cekodok pisang tepung beras.
Tu la..
DeleteTakdak rezeki nak beli dan makan jambu bol tu..
terliur!
ReplyDeleteHihihi....apa lagi ..cari pisang lekaih🤭
DeleteSA panggil jambu susu...sedapnya cekodok pisang ha...lama plak x makan..tapi Mak Pah x leh makan..kalau nak makan...kena la beli je
ReplyDeleteOh...lain tempat lain panggil agaknya..Kat tempat saya jambu susu bentuknya penjang sikit dan warna putih..Masam tapi sedap
DeleteSedap makan panas-panas ni
ReplyDeleteHehehe...kan...
Deletepekena dengan kopi O