Belimbing lagi ..Sardin lagi....
Biar la anak-anak semut bertiga tu tak makan.Saya akan makan dengan suka hati tanpa perlu berbagi-bagi...Hihihi...
SAMBAL TUMIS CILI PADI SAEDIN DAN MELIMBING
1 tin sardin
20 biji belimbing
Minyak,garam & gula.
Bahan Blend:
1 cawan cili padi merah.
1 bawang besar.
1. Panaskan ¼ cawan minyak dah tumis bahan blend.Terus masukkan belimbing & biar mendidih hingga naik minyak.
2. Tambah garam,1 sudu teh gula dan lagi 1 cawan air serta masak lagi hingga naik minyak sekali lagi.Masak agak lama supaya belimbing mengeluarkan masam dan menjadi lut sinar.
3. Masukkan sardin bersama sosnya dan biar mendidih perlahan supaya ikan tak hancur.
4. Sesuaikan rasa.Sambal ni akan lebih sedap jika dimasak awal beberapa jam.
Ulam timun & daun bawang saja.Hari-hari mak saya akan call cerita pokok ulamnya subur musim hujan ni tiada siapa nak makan..Layur..layur...nak suruh balik la tuuuuu...hihihi
uiii...ini buat makan bertambah 2 kali ni....x heran dah penimbang sudut rumah...
ReplyDeleteHahaha....penimbang letak tepi...hihihi
DeletePerghhh..selagi ada belimbing memang akan masak menggunakannya tanpa membazir. Suka jugak masak sambal sardin letak belimbing buluh. Ada sambal, ulam, ikan masin dan keropok memang padu betul.
ReplyDeleteSelagi ada...
DeleteTak leh membazir..Nak gi amik selalu sangat rumah Rose tu....segan pulak🤭.
Tapi kalau dia pelawa tak tolak🤣
Rezeki jangan ditolak :)
DeleteWah.. kali ni belimbing xyah hiris2 lg.. masuk sebiji2.. stok belimbing byk ye? sdpnya mak cella.. 🤗
ReplyDeleteYang sebab buah yang lebih kecil...kurang masam...Lagipun sexy sikit bila buat tergolek2 macam tu kan k.Lin🤣
DeleteKenapa sy tak nampak pun ikan sardin dalam pinggan nasi tu? Kompomlah esok masuk dalam nasi goreng, sardinnya 😆
ReplyDeleteHahaha...
DeletePerati ya....
Nampaknya gitulah...
Tapi hari ni dah goreng nasi dengan lebihan ikan masin...Sardin tu belimbing dah habis tinggal sambalnya dengan ikan..Macam nak recycle jadi spaghetti sardin ja pulak🤭
Eiiii rasa macm nak ambik hidangan ni makan ermmmmm
ReplyDeleteMai la amik Naz Shima....tinggal sardin ngan kuah ja...belimbing dah yilek😁
DeleteBelimbing buluh ni kalau tengah musim emang lebat buahnya
ReplyDeleteWak ada 3 pokok, biasa berlambak aje buahnya berguguran
Kalau dekat,takat rentas daerah,saya dah bawa karung guni pi amik kat rumah Wak...hihihi..
DeleteHidangan yang sangat menyelerakan!
ReplyDeleteUlam, sambal & ikan masin memang tak boleh tinggal.
Kan...3 sekawan baru cukup syarat
Deletekecur liur.. ammi benda masam buat masak bolehlah. kalau makan gitu je adouuuuuhhh
ReplyDeleteBetoi...saya pun kalau asam-asaman segar tak boleh nak gigit ..ngilu gigi
Delete