Bila lama sikit tak makan pulut,mula la tekak ni ridu pulut.
Semalam masak Pulut Ayam untuk dinner.Tapi makannya waktu petang la.Kira dinner la cuma makan awal.Pulut tu pagi baru rendam.Petang lepas asar dah baru kukus pulut yang sudah direndam beberapa jam tu..Gorengkan ayam.Sediakan daun salad.Sos cili tu hanya gna Thai cili sos.
Biasa kalau pulut ayam Thailand,ayam tu depa perap dengan bawang putih bagai.bau dia harum.Saya pula biasanya ayam tu gaul garam kunyit & goreng garing.Tapi kali ni saya buat ayam versi kepci.
Bacuh sikit tepung bestari agak cair-cair & rendam ayam dalam tu dalam sejam.Kemdian masukkan tepung bestari kering + sikit tepung jagung @ tepung beras dala plastik.Masukkan ayam yang direndam bancuhan tepung bestari tadi.Goncang-goncangkan sampai bersalut rata & goreng garing.Tepung bestari kering tu campur tepung jagung @ tepung beras sikit tu sebab taknak masin sangat.
Hati,pedal,leher ayam semua tu pun saya salut tepung & part yang paling saya syka tu.Makan tanpa rebut sebab anak-anak memang tak minat bahagian kropeh ayam tu.Depa makan isi ja.
Kalau pergi Padang Besar, selalu nampak gerai jual pulut ayam ni, tapi saya memang tak pernah datang keinginan nak membeli atau memakannya. Tengoklah kot akan datang kalau dah boleh rentas terbuka pulak hati, hihi
ReplyDeleteHahaha...takyah la paksa anak tekak tu.Baik makan yg dah memang tahu kena dengan tekak🤣
DeleteSedap ni., sy x pnh mkn pulut mcm ni.. hehe
ReplyDeleteSimple ..macam budus ja kan...hihihi
DeleteTapi kami anak beranak semua suka.
Kropeh ayam mmg habuan emak2 kn kalu tak terbuang je.kropeh ni masak campur jantung Pisang memang padi pn mak2 je yg makan
ReplyDeleteKropeh ni bahasa orang Pantai Timur kan...🤭
DeleteTambah tepung beras tu buat gorengan jadi krup krap krup krap!
ReplyDeleteBetul...Kepci bajet.Tapi kalau cukup set coleslaw & whiped potato sedap ni..hihihi
DeleteAyam ni mak cella goreng dalam kuali atau dalam air fryer?
ReplyDeleteMenyelerakan.. sdpnya pulut ayam..
Goreng dalam kuali guna minyak banyak...🤭🤭😁😁
Delete