Depa kata kalau nasi goreng dengan mentega + sosej..tu namanya nasi goreng Permaisuri Agong.
Tapi saya tak berani nak letak nama tu sebab saya bukan permaisuri pun..Hihihi.
Lagipun,tuanku permaisuri tu memang handal memasak,mestilah nasi goreng beginda lagi sedap.Dulu dalam majalah & surat khabar selalu nampak baginda tuanku permaisuri menjelajah pelosok negeri Pahang meneroka masakan dari pelbagai kaum & etnik orang asli Pahang.
NASI GORENG MENTEGA & SOSEJ
2 cawan beras basmathi- tanak jadi nasi.
10 batang sosej -hiris
3 biji telur
2 sudu mentega
garam & sikit daun bawang
1. Panaskan mentega & masukkan telur yang sudah dipukul.
2. Biar bawahnya mula.membeku baru ditolak perlahan dengan sudip.Ulang lagi bila telur mula membeku & ulang hingga semua telur bergumpal kasar & nampak sudah masak.
3.Masukan sosej yang dihiris & kacau hingga harum & sosej masak
4. Tambah nasi yang sudah dilerai & kacau gaul hingga panas merata & naik wap berasap.
5. Perisakan & siap
sama la menu breakfast kita kak..tp saya nasi goreng cili api..saya edit2 sikit resepi yg akak pernah share dulu..hihihi..
ReplyDeleteNasi gorengenjadi menu popular sejak PKP tahun lepas kan...masakan ringkas yang lengkap
DeleteAah la Mama Cella, air tangan mak-mak kita mmg tak terbandingkan :)
ReplyDeletePH pun pernah cuba juga buat nasi goreng mentega ni. Anak4 sukalah sebab ada sosej
Air tangan mak lain kan.
DeleteHarapnya air tangan kita jiga special dihati anak-anak & menjadi.kerinduan mereka walau dimana berada
Tapi sy tengok sy tahu sedap ni, nasi goreng Mak Cella.. yg suatu ketika dulu sering dijadikan bekalan ke sekolah anak2nya
ReplyDeleteWah.. tu dia.. 😉
ReplyDeleteAroma nasi goreng mentega sampai ke LD! Sedapnya bau mentega. Tambah sosej tu memang menjadi betul.
ReplyDelete