Aroma raya lagi.... dalam rumah ni...Hihihihi
Bau rendang satu rumah
Bersama nasi impit Adabi..
Sebabnya ayam pencen ni bau hamis dia agak kuat berbanding ayam daging.Rendam dalam air bercampur sikit tepung gandum nak kurangkan bau dia.Bila masak yang pedas berapi tak la terasa bau dia
RENDANG AYAM PENCEN CILI PADI
1 ekor ayam pencen- bersihkan dan rebus empuk
2 asam keping
2 sudu teh garam
1 sudu besar gula melaka
1 kotak kecil santan
2 sudu minyak
1 daun kunyit
Bahan Blend:
2 cawan cili padi hijau
1 bawang besar
3 serai
2 hiris lengkuas
1 ketul kunyit
1. Rebus ayam pencen hingga empuk
2. Panaskan minyak dan tumis bahan blend
3. Masukkan ayam yang dah direbus bersama air rebusan ayam
4. Masukkan garam,gula dan asam keping.
5. Masak hingga mendidih dan kering baru masukkan santan dan daun kunyit
6. Bila pekat dan naik minyak,sesuaikan rasa dan tabur daun kunyit hiris halus
Macam masak lemak cili api sebab masa ni baru masuk santanSaya rebus dulu ayam sebab nak singkatkan masa memasak..Guna santan pekat supaya cepat kering
Satu rumah bau rendang.
Saya rebus ketupat segera Adabi dalam 20 biji.Eh,ketupat Adabi sekarang dah tak keras macam dulu.Sekarang berasnya dah dikurangkan ke?