Buat sekor ayam tapi tanpa dada ayam. Tak berapa cukup sekor la. Dada ayam simpan buat rencah goreng mihun
Sekuali asam pedas ayam dimasak awal pagi untuk lunch. Asam pedas & lauk-lauk berkuah akan lebih sedap masak awal beberapa jam sebelum makan. Baru pekat & terasa kuahnya
1 ekor ayam-potong besar
2 bumga kantan-belah 2
2 biji tomato hijau besar - belah 8
1/2 cawan minyak masak
1 batang serai
1 sudu asam jawa
1 sikit gula
1 sudu teh garam
Bahan Blend:
30 cili kering @ 1 cawan cili boh
1 kunyit segar
2 hiris lengkuas
5 bawang putih-bawang putih
1 bawang besar
1. Panaskan agak2 la 1/2 cawan minyak & tumis bahan yang dah blend sampai garing dan naik minyak
2. Masukkan ayam & biar sampai 1/2 masak.Masukkan juga serai ketuk
5. Masukkan air asam jawa,garam,sikit gula.Masukkan air agak2 tenggelam ayam tu untuk kuah
6. Biar mendidih hingga ayam empuk & tambah bunga kantan
7. Perlahankan api dan biar mendidih perlahan supaya kuah naik minyak
8. Sesuaikan rasa
Kecur teruk orang Johor tengok ni 😂😂😂
ReplyDeleteHihihi... Mana bokeh lawan Johorean masak asam pedas... Hihihi
DeleteWah! Sama menu kita hari ni, asam pedas ayam. Bezanya mama Cella bubuh tomato hijau,. saya bubuh nanas. Jom tukar semangkuk hihihiiii.
ReplyDeleteJom.. Jom.. Sebenarnya cikgu, plan asal memang nak campur nanas pun. Tapi sebab malas nak kupas nanas tukar kepada tomato hijau... Hihihi
DeleteNampak sedap2 belaka
ReplyDeleteAlhamdulillah..
DeleteHari asam pedas.. akk pun asam pedas terubuk + terung..
ReplyDeleteSedapnya terubuk. Saya lun suka terubuk, tapi sini payah nak dapat terubuk segar. Pernah beli terubuk import.. Dia macam ada 1 bau la pulak.. Hihihi
Delete