Friday 24 July 2020

KARI DAGING + BIJI CEMPEDAK(PKPP COVID 19)

Alamak,
Camaner ni... Lum start belajar lagi dah rasa bz ni
Dah ada hari yang skip update blog
Rasa bz tapi x tau bz apa..
Banyak nak catat tapi x tertulis..
Nampak gayanya pasni macam nak kena slow dah
Takpun macam nk kena stop jer dah update blog..
Sebab update blog leceh skit
Tak macam IG & Twitter
Hmmmm....
Takpe kita wait & see
Now aku catat jer dulu mana yang mampu

 Kari Daging + Biji Cempedak..
Mak aku masak..
Bukan hari ni
Tapi minggu lepas
Terperam dalam draff
Resipi dah siap
Tapi x sempat nk buat catattan


Kari Daging + Biji Cempedak ni mak aku cakap sebab ada banyak biji cempedak
Selalu mak aku masak Jeruk Kulit Cempedak goreng ngan ikan bilis, cili dan bawang...
Tapi pernah juga tengok mak aku masak biji cempedak ni...
GULAI BIJI CEMPEDAK + IKAN KERING. kat sini


Ni cempedak kali ke 3 kot mak aku beli bulan ni
Separuh digoreng
Separuh dimakan plain camtu je
Sebab tu ada stok biji cempedak
Selain masak kari & gulai mak aku juga pernah juga ajak makan  BIJI CEMPEDAK REBUS.. kat sini..
Kata mak aku tahun ni beli cempedak lebih banyak dari beli durian..
Hari tu balik kampung masa nenek accident tu... Nenek kata tahun ni pokok cempedak kat kampung x berbuah..
Agaknya dia merajuk sebab bila banyak berbuah banyak yang terbiar xde sapa sangat nak makan
Sebab nenek & achik jer yang makan
Selalunya cempedak kat kampung masak time x balik kampung
Balik pun selalunya musim dah nak habis
Tahun ni dah x berbuah
Mak aku cakap cempedak sekarang sama mahal ngan durian
Tengok kat tepi jalan jual 1kg rm10
Yang ni mak aku cakap harganya rm31 sebiji sebab beratnya 3.1 kg
Haaaa..... 100gm pun xde discount bai..
Memang kena bayar rm31 la...
Kata mak aku sib baik xde tangkai cempedak tu
Kalau ada tangkai masa timbanga kena tambah lagi singgit... 😁😁😁



KARI DAGING + BIJI CEMPEDAK
1/2 kg daging (jika nak cepat empuk dulu daging & baru hiris)
2 cawan biji cempedak(rebus & kupas kulit)
1 paket kecil rempah kari daging
1 paket rempah kari ikan
1 sudu teh garam
1/2 kotak kecil santan
2 cawan air

Bahan Tumis
1/4 cawan minyak
5hirs halia
2 bawang merah
2 bawang putih
5 bunga cengkih
5 buah pelaga
2 bunga lawang
1 kulit kayu manis

1. Panaskan minyak & tumis bahan tumis hingga harum
2.Masukkan kedua-dua rempah yang dibancuh dengan 1 cawan air
3. Bila naik minyak, masukkan daging, air & masak hingga daging lembut
4. Tambah biji cempedak rebus, garam & santan
5. Biar mendidih dengan api perlahan selama 10 minit supaya kuah pekat dan naik minyak
6. Sesuaikan rasa



Kari Daging + Biji Cempedak

3 comments:

  1. Alamak, nak reply tapi tersalah tekan delete la plak..
    🙏🏻🙏🏻🙏🏻 unknown reader

    ReplyDelete
  2. idea yang bagus
    Tak membazir biji cempedak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heeee... Kebun Wak mesti banyak cempedak & nangka.. Mak kiter pernah rebus juga biji nangka.. Lagi besar bijinya.. Kiter suka sangat makan nangka. Kalau jumpa orang jual nangka, mesti minta mak belikan.. Sedap

      Delete