Thursday 7 May 2020

MEE KARI AYAM - RAMADHAN 2020(PKPB)

Separuh daripasa bulan Mac, seluruh bulan April & 3 hari dalam bulan Mei 2020 kita hidup dalam Perintah Kawalan Pergerakan- Covid 19..
Start 4 Mei bermula Perintah Kawalan Pergeralan Bersyarat(PKPB) PM kata kena mula hidup dalam new norm..
Dah kena ubah x leh suka-suka keluar rumah. Wajib pakai mask kalau nak keluar rumah.. Nak masuk semua temlat kena check suhu badan & kena sentiasa guna hand sanitizer...
Puasa kali ni memang sangat berbeza dari aebelum ni..
Takde dengar mercun, xde dengar suara orang berterawikh..
Paling xde.. Orang berbuka puasa kat luar..
Takde dah orang kaya berbuka kat hotel yang harga dia ratus-ratus..
Tiada lagi orang berbuka ramai-ramai kat restoran & gerai makan
Takde dah orang berbuka ramai2 kat Dataran Merdeka setiap Sabtu Ahad
Takde lagi dah plan nak beriftar ramai-ramai ngan kawan,.
Tiada lagi majlis berbuka puasa di masjid d surau
Haruman bubur lambuk setiap Sabtu Ahad kat surau & masjid.
Raya pun xleh balik kampunggg😭😭😭😭
Semua berbuka dengan family kat rumah..


Untuk iftar semalam mak aku masak Mee Kari Ayam..
Mak aku cakap masak mee kari sempoi..
Takde kerang seafood bagai
Seafood mahal + abang memang allergic seafod..
So hanya ada ayam, tahu, sayur, telur & lime
No seafood


Hanya aku, abang & kakak makan mee kari Mak aku memang x suka mee kari
Mak aku makan nasi
Aku x tahu naper mak aku x suka mee kari
Roti jala pun sama mak aku x suka
Nak kata sebab kuah kari
Kalau makan nasi mak aku suka plak kari
Mmmm... biarlah
Selera manusaia memang x sama

Mee Kari ni fav abang la
Aku ngan kakak makan sepinggan jer
Oops kakak makan 1/2 pinggan jer
Abang makan berpinggan-pingan
Dari iftar

MEE KARI AYAM
1 mangkuk ayam-tulang + isi
10 biji tauhu pok belah 2
1 biji kentang - dadu
2 pokok sawi
3 sudu rempah kari ikan
1 sudu teh garam
1 kotak santan
3 sudu cili blend+ bawang
3 sudu minyak

1 bungkus mee- celur
Telur rebus
Limau nipis
Sambal tumis

1. Panaskan minyak & tumis ciki blend hingga mendidih. Tambah rempah kari & masak hingga naik minyak
2. Masukkan ayam & kacau hingga keluar air ayam.
3. Tambah kentang & 5 cawan air.
4. Masak hingga kentang & ayam empuk
5. Tambah garam & sikit gula serta santan
6. Kacau sebati & sesuaikan rasa.
7. Akhir sekali masukkan sawi & terus matikan api.
8. Hidangkan bersma mee yang dicelur, bersama telur rebus, limau & sambal tumis kosong


Ready to eat..

No comments:

Post a Comment