Kerja makan & tido jer yang banyak
Selain ngadap hp & ngadap tingkap jer tengok jalanraya & hi way
Mak aku masak kari ikan
Tapi mak aku kata ni gulai
Nampak macam ikan mayong yang masak asam pedas hari tu
Tapi mak aku kata ninikan plotan..
Mmmm... Ada bendi la
Mak aku kata ni kacang lendir
Wahhhh... Semua dah berubah nama la...
Ok ikut nama yang mak aku bagi
Ni namanya Gulai Ikan Plotan + Kacang Lendir..
Haaa.. Gulai is kari
Ikan Plotan tu mean ikan mayong la
Kacang Lendir tu = Bendi
🤣🤣🤣🤣
Complicated dak nama dia?
Mak aku cakap kari tu orang Kedah panggil Gulai
Ikan Mayong tu orang Kedah kata Ikan Plotan..
Bendi tu mak aku bagitau orang Kedah call Kacang Lendir a.k.a kacang lendiaq
Kalau bahasa lainnya ni namanya
Kari Ikan Mayong + Bendi
1 periuk mak aku masak
GULAI IKAN PLOTAN + KACANG LENDIR
4 keping ikan plotan/mayung/duri
2 asam keping
10 bendi
1 kotak santan + 4 cawan air
4 sudu minyak
3 sudu rempah kari ikan
garam secukupnya
2 asam keping
10 bendi
1 kotak santan + 4 cawan air
4 sudu minyak
3 sudu rempah kari ikan
garam secukupnya
Bahan Tumis:
1/2 bawang besar cincang
2 bawang putih cincang
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari
1/2 bawang besar cincang
2 bawang putih cincang
1 sudu teh halba campur
1 pelepah daun kari
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis hingga harum dan bawang keemasan.
2. Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan 1 cawan air .
3. Masukkan asam, garam dan masak hingga naik minyak
4.Bila rempah naik minyak baru masukkan ikan dan balik- balikkan hingga ikan 1/2 masak.
5. Masukkan santan dan masak hingga mendidih
6.Setelah kuah menggelegak baru masukkan bendi. Masak hingga mendidih sekali lagi
7.Sesuaikan rasanya
8. Perlahannkan api paling kecik dan biar beberapa minit supaya kuah naik minyak dan cantik
2. Masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan 1 cawan air .
3. Masukkan asam, garam dan masak hingga naik minyak
4.Bila rempah naik minyak baru masukkan ikan dan balik- balikkan hingga ikan 1/2 masak.
5. Masukkan santan dan masak hingga mendidih
6.Setelah kuah menggelegak baru masukkan bendi. Masak hingga mendidih sekali lagi
7.Sesuaikan rasanya
8. Perlahannkan api paling kecik dan biar beberapa minit supaya kuah naik minyak dan cantik
Dah pernah share tips PETUA MASAK KARI SEDAP & KUAH CANTIK... kat sini
Lauk lunch
Sedap
ReplyDeleteCicah roti.makan dgn nasi..kembang perut.asik dok tambah nasi.
Gebu gebas badan Lepas ni.
Today lauk asam pedas cair ikan selar beku..
Heeee... Cicah Roti Canai
Delete