Saturday, 1 February 2020

NASI GORENG & SUP SAWI NOSTALGIA

Khamis pagi sarapan MIHUN GORENG RENCAH SOSEJ...
Malam plak dinner mak buat nasi goreng

Nasi Goreng vs Sup Sawi Nostalgia
Haaa... Apa yang nostalgia?
Nasi Goreng ke @ Sup Sawinya?


Jawapannya ialah Sup Sawi tu ya g nostalgia
Nostalgia tu bukan untuk aku
Tapi nostalgia tu milik mak aku
Hahahaha...
Untuk aku... kakak & abang hanya nasi goreng & sup sawi
Whitout Nostalgia
Sebab Nostalgia tu hanya untuk mak aku
Kikikikiki....

Ni la Sup Sawi Nostalgia sangat tu..
Sambil makan sambil mak aku citer tentang masakan sup sawi yang nenek masak dolu-dolu campur daging..
Mak aku cakap kadang nenek campur kobis, kadang campur kobis panjang yang orang Korea buat kimci tu..
Mmmmm.... Setiap kali masak sayur sup yang ada daging mak aku akan ulang cerita yang sama..
Memang aku x ingat semuanya
Tapi bila mak aku intro jer aku pasti akan ingat semula sebab dah banyak kali siaran ulangan..
Whatever pun dengar jer
Hahahahaha..
Dah pernah tulis dah pun about nostalgia yang selalu mak aku ulang tu dalam post
SUP KOBIS PANJANG +DAGING NOSTALGIA... kat sini


Apapun aku kena bersetuju yang Sup Sawi @ Sup Kobis Korea tu memang sedap

Nak-nak plak makan ngan nasi goreng sedap ni...
Boleh hirup puas-puas

Coz mak aku dah isikan personel bowl supaya semua orang boleh birup slrup.. Slrup.. Slrup...

SUP SAWI NOSTALGIA
1 ketul daging (+-200 gm)
(rebus empuk dlbaru hiris & simpan air rebusan)
4 pokok sayur sawi
4 bawang putih - ketuk hancur
1/4 basang holland- dadu halus
2 sudu minyak
1sudu teh garam

1.Daging yang sudah direbus dihiris nipis
2.Panaskan minyak & tumis bawang cincang d bawang putih
3.Masukkan 4 cawan air rwbusan daging (jika x cukup +air)  & daging hiris
4. Bila mendidih masukkan garam & batang pelepah sawi
5. Bila sudah lembut baru masukkan daun sawi & sesuaikan rasa

*** Tips dari mak aku.. Weekend rebus la daging & bungkus dading rebus dalam plastik bersama air rebusannya anggaran 1 pack untuk sekali masak. Contohnya Kue Teow Sup...ni pun guna sebungkus daging & air rebusan yang difrozen. 
Boleh masak sup dengan cepat & boleh guna untuk masak mee & masakan lain


Nasi Goreng sorang sepinggan...

Nasi Goreng vs Sup Sawi Nostalgia

No comments:

Post a Comment