Sunday, 9 February 2020

KERABU ULAM 3 PAHALA & JERUK MANDAI


Kerabu Ulam 3 Pahala
Haaa... gempak x namanya
Nama lain bagi kerabu ni ialah
KERABU ULAM PATUH SYARIAH
🤣🤣🤣Tingat Ustaz Madi dalam citer Nur 2
Hahahaha
Tapi lebih sesuai nama Kerabu Ulam 3 Pahala
Sebabnya....

Mangga besar ni mak aku cakap Chik Ruby yang kasi.
Mak aku cakap Chik Ruby bawa dari kampungnya


Ulam Raja ni mak aku cakap Chik Yati cleaner yang kasi
Petik dari belakang tangki air  Pak Man gardener yang tanam..
Kata mak aku lagi benihnya mak aku petik dari pokok ulam raja yang nenek tanam
Bawa benihnya ke KL.
Chik yati semai, bagi Pak Man gardener tanam
Pastu Chik Yati petik bagi sikit kat mak aku
Haaaaa.... Nampak x circle tu berpusing balik semula..


Ulam Kaduk ni plak mak aku cakap mak Wani yang kasi..

Macam ni lah rupanya bila 3 sedekah dari 3 orang hamba Allah dikumpulkan....

3 bahan utama ni mak aku jadikan kerabu
Sebab tu namanya Kerabu 3 Pahala
Semoga Allah memberi ganjaran pahala kepada pensedekah-pensedekah di atas..
امين...

KERABU ULAM
1/2 biji mangga hijau - sagat kasar
1 cekak ulam raja- hiris halus/kasar
1 cekak daun kaduk - hiris halus/kasar
1 genggam kelapa parut putih
1/2 bawang besar merah - hiris
1/2 biji limau nipis
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 sudu udang kering/bilis tumbuk

Sambal Belacan
2 cili merah
5 cili padi
Belacan sebesar 1 ruas jari kelingking

1. Mangga sagat digaul sikit garam & diperah untuk kurangkan masam
2. Gaul sambal belacan, limau, garam & mangga.
3. Tambah ulam hiris, bawang, udang kering/bilis tumbuk & kelapa parut.
4. Gaul rata & sesuaikan rasa..


Selain Kerabu Ulam
Mak aku masak KARI AYAM GUNA 2 REMPAH KARI.. kat sini


 Pastu ada Tempe Goreng
Mmmmm fav kakak ni
Kakak tu dia boleh jer makan nasi hanya lauk tempe goreng & kicap..

Mak aku juga goreng Jeruk Mandai


JERUK MANDAI GORENG
1 mangkuk jeruk mandai
1 bawang besar
5 cili padi
1/2 cawan ikan bili
minyak
1. Perah dan hiris mandai
2/ panasa minyak agak-agak macam nak gooreg ikan
3. Goreng mandai hingga garing.angkat
4. Goreng ikan bilis hingga garing
5. Tambah cili dan bawang ke dalam ikan bilis dan terus masukkan mandai yang dah siap goreng


 Stok Jeruk Mandai mak aku

 Bau dia masih ada bau cempedak
Walaupun sudah dijeruk berbulan lamanya

Bukan mak aku jer suka
Kakak pun lagi banyak makan jeruk mandai ni ngan tempe..


2 comments:

  1. dahsyat nama kerabu ulam. hahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..
      Agakmya sebab nama dahsyat tu kot.. Publish 1 jam jer view entry ni mencanak sampai 500++ dalam 1 jam..
      Entri lain view dia besyer2 jer

      Delete