Monday, 23 December 2019

BINGKA UBI KAYU

Dah habis citer pasal cuti-cuti
Back to normal
Cerita pasal makan
Semua orang suka makan
Semua orang suka cerita pasal makan
Ada yang suka healty food, fast food, junkfood,bigfoot
Hahaha...
So... back tu catatan about masakan mak aku...

Bingka Ubi Kayu Kuning
Sebab guna Ubi Kayu Ori Warna Kuning
Bukan tambah pewarna kuning
Tapi memang guna ubi kayu yang warna kuning


 Bingka Ubi
Nenek panggil Bengkang Ubi
Masih citer pasal minggu lepas
Hari Sabtu abang balik untuk raptai konvo
Sebab abang guna kereta,so mereput kat rumah x gi mana-mana
Mak aku kata nak buat bengkang ubi
Sebab kat tepi pagar banyak pokok ubi kayu yang ubinya terjojol2 kat permukaan bumi minta digali

 Ubi yang nenek gali tu
Rupanya mak aku nak masak bingka a.k.a bengkang

BINGKA UBI KAYU KUNING
2 cawan (padat) ubi kayu- yang dah blend dan dah tapis
1 kotak santan + 1 cawan air
11/2  cawan gula
sikit garam
sikit pewarna kuning
1 sudu butter @ marjerin
1.Kupas dan basuh ubi kayu.
2. Potong2kan  anggaran sebesar ibu jari supaya senang nak blend.
3. Blend ubi kayu yang dah potong bersama air secukupnya supaya senang nak blend.
(xpe air ni  x kisah kalau terlebih pun sebab nanti nak tapis)
4. Tuang ubi yang dah blend dalam penapis santan atau pengayak tepung.
5.Air tu jangan buang.Biarkan mendap.Mendap tu maksudnya biarkan hingga airnya jadi jernih & bawahnya ada macam tepung putih..
6. Buangkan air yang jernih tu perlahan-lahan & ambil tepung yang mendap tu campur sekali bersama ubi yang dah tapis.
7. Campur semua bahan dan gaul sebati
8. Sapu loyang dengan butter dan tuangkan adunan ubi
9. Bakar dlam oven 200' selama 1 jam - 1 1/2 jam
10. Biar sejuk baru potong

 Ubi dah siap blend halus
Kalau convensional mak aku kata kena parut or sagat guna grater
Kalau nenek lagi brutal
Mak aku cakap nenek parut ubi guna mesin parut kelapa
Tapi mesin parut kelapa tu kat kampung
So, sebab ni kat rumah baru
Mesin kelapa xde
Sebab tu mak aku guna blender jerk

 Dah siap campur ssmua ingredient

 Panaskan oven
& baking la


 Dah siap masak
Tapi masih panas

 Biar sejuk dulu baru potong
 Kalau potong panas-panas?
Mmm x cantik la
Lagipun masa panas susah nak potong sbb kuih masih lembik


 Mak aku cakap kalau dolu2 nenek buat bingka ni bakar guna dapur kayu d sabut kelapa macam bakar baulu
Mak aku cakap memang lagi sedap

Bingka Ubi Kayu Kuning

4 comments:

  1. Ok at kedai nampak bingka mix Dari Philippines. Panggil bingka juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ker orang cakap banyak bahasa Philipines ada persamaan dengan bahasa melayu

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Asalnya Bahasa melayu ni Sama dgn kepulauan melayu ..tapi adalah dialect ikut daerah.
    Hinggalah pulau pulau ni dijajah Dan terbahagi kepada jajahan Spanish ,portugis belanda british etc.

    Bahasa tagalogue Masih Ada ayat Sama ..bawang,anak..etc
    Teringat dia Tanya kakak .."anak mu??
    Mereka bleh faham...Dan cakap basic Malay.

    Indonesia pulak sebutan Dan perkataan abcd semua ikut belanda. Tu yg semua bunyi lain. Tu yg Bahasa Baku just.. a sbg AAA b baa c CA

    Telur bunyi Taylor.. e bunyi eh.

    ReplyDelete