Ni mak aku masak hari Isnin
Ahad cuti Deepavali
So,kalau KL & negeri-negeri yang sewaktu dengannya Isnin pun cuti la
Sekolah plak tak kira sewaktu dah
Semua sekolah pun cuti sampai Selasa
Huhuhuhuhu tahun depan dah x merasa lagi cuti sekolah
Tahun ni nak menikmati tahun-tahun terakhir sebagai muridðŸ˜
Tahun depan kalau ada rezeki sambung belajar pun dah x dipanggil murid dah
Dipanggil student...kalau rezeki dapat U dipanggil siswa
Up skit la...
Hahahaha
Roti Paratha vs Kari Daging ni
Memang mak aku masak musim Deepavali
Tapi siyes xde kaitan pun ngan Deepavali walaupun ini antara makanan yang selalu dihidangkan oleh kaum India
Tapi orang India mana makan Kari Lembu..
Hari Isnin tu masa petang langit gelap..
Dah musim dia kannnn
Tak gi mana-mana pun...
Mak aku ajak gi Alamanda,tapi aku malas nak kuar rumah sebab tengah heavy🤫
Haaaaa...kalau dok umah aku
Tempat fav smua orang ialah tingkap la
Sebab dari tingkap tu boleh nampak dunia luar
Boleh nampak cuaca
Boleh nampak hi way
Nampak bangunan
Nampak lake
Nampak pokok
Nampak burung terbang
Nampak itik berenang dalam lake
Nampak flamingo menggagu ikan dalam air tu
Nampak helikopter & kapal terbang lalu
Nampak LRT,ERL,ETS & lepas ni akan nampak juga MRT
Kalau nasib baik nampak la helikopter datuk tu landing...
Malam-malam plak selalu la nampak bunga api
Nak-nak kalau musim perayaan apa-apa la
Kira tingkap ni macam little Google la..
hahahahaha
Roti Paratha..
By mak aku...
Nampak macam roti canai kan
Tapi memang bukan roti canai
Dah cerita ROTI PARATHA BUKAN ROTI CANAI ...kat sini..
Resipi pun just c&p kat situ sebab mak aku kata sama jer
ROTI PARATHA.... by mak aku
3 cawan tepung gandum
1 sudu marjerin/ butter/ minyak –
untuk dough
1 sudu teh yis mauripan
1 cawan air suam
2 sudu susu pekat
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu marjerin/ butter- untuk
glis
1. Campur tepung,garam,dan yis
mauripan serta gaul rata
2. Tambah marjerin dalam tepung
tadi dan gaul ramas hingga jadi berbiji halus
3. Bancuh susu pekat dengan 1
cawan air suam
4. Guna susu suam tadi untuk uli
tepung hingga dapat dough seperti dough roti
5. Biar dough mengembang lebih
kurang 15 minit
6. Bahagikan kepada 10-12 ketul.
Bulatkan doh dan biarkan lagi selama 15-20
minit
7. Gelekkan setiap bagaian
doungh tadi hingga agak nipis anggaran ½
cm
8. Panaskan kuali dan sapu
sedikit sahaja marjerin supaya tidak melekat
9. Bila sudah panas,letakkan
sekeping adunan tadi dan tutup kuali
10. Bila nampak roti semakin naik
dan bawahnya nampak garing,balikkan sbelah lagi dan masak kedua-dua belah roti
hingga bewarna keemasan,
11. Sapu marjerin pada kedua-dua
belah permukaan roti dan hidangkan
panas-panas bersama kuah pilihan dan minuman panas..
Kari Daging
Roti Paratha panas-panas
Homemade Roti Paratha vs Kari Daging