Catatan anak & emak.Cerita pasal masakan & peristiwa.Jika ada ilmu yang baik,gunakanlah. Segala yang tidak baik biar berakhir di sini sahaja....
Wednesday, 18 September 2019
JERUK MANDAI
Mandai Goreng
LAuk fav mak aku la kan
Akumakan juga
Tapi xde lah macammak aku
Mandai Goreng Ikan Bilis Cili & Bawang
JERUK MANDAI GORENG
1 mangkuk jeruk mandai
1 bawang besar
5 cili padi
1/2 cawan ikan bili
minyak
1. Perah dan hiris mandai
2/ panasa minyak agak-agak macam nak gooreg ikan
3. Goreng mandai hingga garing.angkat
4. Goreng ikan bilis hingga garing
5. Tambah cili dan bawang ke dalam ikan bilis dan terus masukkanmamndai yang dah siap goreng
Kulit Cempedak
Ni citer bulan Zulhijjah
Sekarang dah masuk Muharram
Masa balik Raya Haji la ni mak aku bawa balik Cempedak dari kampung
Isinya dgoreng
KUlitnya dijadilkan Jeruk Mnadai
Kupas kulitnya yang berduri
Hanya guna kulit putih dan jeraminya
Basuh bersih
Potong-potongkan kulit cempedak tu anggaran sebesar tapak tangan supaya senang nak masuk dalam bekas
MAsukkan dalam bekas dan dan isikan air garam hingga penuh
Air garam tu mak aku cakap anggaran 1 cawan garam dibancuh dengan 1 cawan garam dibancuh dengan 4 cawan air panas.
KAlau banyak kulit cempedak banyak lah guna garamnya dan air panas untuk bancuh garam
TUang dalam bekas berisi kulit cempedak hingga penuh.
Peram dalam seminggu dan bolehlah digunakankan untuk gorwng dijadikan lauk
Jeruk mandai yang cukup garamn dan airnya akan bertahan hingga setahun atau hingga tiba musim cempedak seterusnya..
****** Setelah beberapa hari direndam,periksa bekas jeruk.Jika airnya surut kerana diserap kulit cempedak,tambah lagi air garam dan biar tenggelam. Jika ada tang tidak tenggelam,bahagian tersebut akan rosak
Jeruk MAndai Goreng Cili Bawang & Bilis
Cik kena makan ..so jadi pandai...
ReplyDelete😁😁😁
DeleteAnyway 2 hari cuti jerebu... ✌️
Naper KL x cutiiiiiii....?????
ReplyDeleteYour wishes has come true.. cuma belajar atau tidak...
Dah announce dalam TV 19 & 20 Setp KL.. Putrajaya.. Selangor & Penang semua sekolah TUTUP..
Delete