Asalnya untuk lunch
Tapi sampai ke sahur
Cuma sahur ada tambahan lauk lain lagi
Sup Kambing
Mak aku cakap ni bukan jenis Sup Mamak
Tapi Sup versi ala Siam
Apa bezanya?
Mak aku cakap kalau SUp Mamak banyak rempah ratus dan kuahnya pekat macam kuah Masak Korma
Kalau Sup ala Siam kuah dia lebih jernih,masam masin & sikit pedas
Mmmm...ok
Seperiuk Sup Kambing
Berpeluh bila makan
Kebetulan semalam hari terakhir Sya'ban memang hujan lebat
Cuaca sejuk berangin
Hirup Sup Panas..
Aumm.....
SUP KAMBING...mak aku
1 kg kambing kiub + tulang
3 biji kentang
1 batang lobak merah
2 biji tomato masak
5 bawang putih
1 sudu teh serbuk lada sulah
Daun sup + daun ketumbar
1/2 limau nipis
cili padi -(opsyenal)
Garam
2 sudu minyak
Bahan tumis:
1/2 bawang besar kuning- dadu halus
3 bawang putih
5 hiris halia
1 kulit kayu manis
3 bunga lawang
10 cengkih
10 buah pelaga
1. Bersihkan daging + tulang kambing.gaul bersama sedikit tepung gandum & Basuh bersih
2. Rebus daging + tulang kambing dalam presure cooker @ rice cooker hingg empuk
3. Panaskan minyak dalam kuali & tumis semua bahan tumis hingga harum
4. Masukkan semua bahan tumis kedalam rebusan
5. Tambah kentang,carrot,bawang putoih sebiji-sebiji & tomato masaak
6. Masak hingga kentang empuk dan tomato hancur
7. Perisakan dengan garam,lada sulah dan cili padi
8. Sebelum menghidang tabur daun sup/daun ketumbar & perah limau
Sayur-sayuran yang ditambah ke dalam sSup Kambing
Sup sedang dimasak
Ready to serve
No comments:
Post a Comment