Mak aku breakfast ala Chinese la..
Kata mak aku nak feel makan Mee Tarik..
Dolu kat simpang tiga dekat gerai buah Acheh tu ada gerai Mee Tarik...Muslim Chinese..
Pernah beli sekali masa tu...beratur punya panjang
Tapi dah lama gerai tu pindah..
Dah x dapat makan lagi dah..
Kat umah akh memanv xds belj mee kuning..
Selaalu kalau hanya makan mee kering yang direbus..
Tapi banyak makan pasta untuk ganti mee kuning...
Tapi tahun lepas banyak kali gak mak aku masak mee sup guna mee kuning muslim product..
Selalunya kalau mak aku ada masak Mee Kuning tu sebab mak Ismail yang bagi Mee Pok Lan...
Kadang Mee Ibu Halimah...
Tapi tahun ni mak aku cakap dah xde lagi dah mak Ismail bagi Mee Kuning..
Bangin pagi Ahad tengok mak aku buatkan sarapan...
Mee Sup ni...
Sedap sangat walaupun sempoi
Mak aku cakap mungkin sebab guna fresh noodle
Haa...mak aku cakap mi homemade noodle
Mak aku buat sendiri .
Tapi masa aku tengok..
Dah jadi mee
Mak aku buat masa awal pagi
Aku lum bangun
Heee....weekend nak feel la la bangun lambat skit.Ala...lambat skit jer..
Tapi bangun mak au dah siao masak..
Heeee
Camana nak homemade noodle
Mmm...mak aku cakap dolu nenek pernah buat mee kuning nj kat kampung
Kata mak aku masa tu every weekend akan ada sorang cikgu masak memasak akan datang kat kampung ajar mak2 & anak2 gadia kampung untuk masak dan buat gubahan bagai
Cikgu Masak Memasak tu macam Cikgu Norkiah dalam citer Masam Manis tu ke..?
Hahaha...tu bukan cikgu masak memasak..
Cikgu Shaari kata tu Peremouaan Cabrate..
Hahahaa...bukan aku kata...
Mmmm..mak amu kata cikgu masak memasak tu akan datang kat surau yang juga dijadikan dewan untuk ajar masak..
Kata mak aku dolu2 bukan ada internet macam sekarang..
So..nak belajar apa2 memang akan ada ya g ajarkan..
Kata mak aku antara yang nenek belajar ialah buat kerepek pisang,kek, donut dan mee kuning
Kata mak aku dah lebih 30 tahun tengok nenek buat mee kuning tu
Aku x sempat tengok mak aku buat mee ni..
Sebab beljm bangun
Pic pun by mak aku
Mak aku cakap mak aku guna 2 cup tepung + 1 telur & 1 sudu teh garam..
Pastu uli ngan air sikit demi sikit hingga jadi dough
Mak aku cakap dough xleh lembik nanti susah nak mesin
Mee Kuning in the making
Xde pic mesin mee
Mak aku kata sebab nak mesin mee kena guna 2 tangan..
Sebab mak aku buat sorang2 kot...
xde pic
Mee yang siap dimesin
Mak aku kata mee yang dah aiap dimesin kena rebus
Laaa...selama ninaku ingatkan mee kuning yang dijual tu ...
Aku ingat lepas mesin dorang terus paking
Rupanya mak aku cakao kena rebus dulu
Lepas rebus mak aku kata kena tos dan gaul minyak..
Haaa....yang ni memang nampak kalau beli mee kuning memang berminyak..
Kata mak aku hasilnya x lah secantik macam mee yang dibeli
Kenapa..?
Mmm...mak aku cakap pro dengan amatur meztilah hasilnya x sama
Mee tu aku masak Mee Sup ni
Sedap wei...
Puas makan
Walaupun mak amu cakap hasil x kemas tapi rasa dia siyes lebih sedap
Fresh...
MEE SUP
homemade noodle
1/4 kg daging
1 carrot
2 pokok sawi
2sudu minyak
2 bawang putih
1 baaang besar
Sikit garam
Sikit lada sulah
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
2.Masukkan daging dan masak hingga berubah warna
3. Masukkan 5 cawan air dan rebus hingga daging lembut.
4. Bila daging lembut masukkan carrot,garam dan lada sulah.
5. Biar menggelegak masukkan mee dan suaikan rasa
ok Doh buat
ReplyDeletemacam buat pasta atau jepun buat mi soba. cuma soba dia racik racik nipis guna papan sebagai ruler... pisau chopper gajah.
pasta masuk je dalam mesin yang buat pasta.
teringat di tahun 80 an.. ada yang meletakkan tawas/ air abu dalam mixture doh... tapi rasa ada sikit kuat...
pisau chopper gajah??
DeleteHahaha gajah dah la besar.
Pisau chopper gajah mesti lagi besar..hahaha
Mak kiter ada cakap mee kuning yang jual biasanya campur air alkali nak kasi kenyal..