Saturday, 22 December 2018

TULANG LEMBU MASAK ASAM PEDAS TOMYAM

Tulang Lembu Masak Asam Pedas Tomyam
Haaa...dah Asam Pedas..
Tom yam lak..
Memang sedap la kannnn...

Kebetulan balik dari kampung akutingin sangat nak makan Family Mart Oden..
Kuah dia sedap..
Tapi kat tempat aku xde la plak..
Paling dekat kat Permaisuri..mmmmm
Nak kirim kat abang ..abang balik lambat..
Kakak pun nak balik sebab tengah study week.
Tapi mak aku x gi amik ssbab kakak kata kakak balik tumpang Kak Ziha
Mak aku cakap masak Asam Pedas Tomyam Tulang ni ada 3 sebab..
Haaa...siap reason tu...
i. Sebab aku nak makan oden tapi xdapat.
So..kuah asampedas tomyam ni kira rasa kuah oden la
ii. Sebab kakak nak balik..kakak suka tomyam dan asam pedas
iii. Sebab abang kata teringin nak makan sup tulang yang masam2..tapi semalam dah makan sup..ni kira tulang fav abang la jugak


Ni abang beli Sup Tulang
Abang kata sebab teringin nak makan sup yang masam2..
Hahaha...jarang abang teringin macam tu..
Ni dah mak aku masak lagi Asam Pedas Tomyum lagi la...
Mungkin sebab seminggu kitorang balik kampung ..
Abang kata hanya masak maggei & makan kat luar jer..



Tapi untuk aku abang belikan KFC..
Heee....TQ abang


Asam Pesas Tomyum Tulang Lembu ni kira All in 1
Semua dapat makan
Memang sedap

TULANG  MASAK ASAM PEDAS TOMYAM
1 kg tulang + daging
1 asam keping
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 batang serai
1 sudu besar pes tomyum
1/4 cawan minyak

Bahan Blend:
15 cili kering
1/2 bawang besar
2 bawang putih

1. Rebus tulang hingga nampak isinya lekang
2. Panaskan minyak dan tumis bahan blend hingga naik minyak
3. Tambah pes tomyum
4. Masukkan tulang rebus bersama air rebusan
5. Tambah asam keping,garam dan gula serta serai
6. Masak hingga mendidih dan sesuaikan rasa


Tulang lembu + daging
Bila beli..?
Haha...mak aku cakap x tahu sebab dah lama dalam peti ais ..
Mak aku cakap mungkin tu tulang raya qurban tahun ni
Mungkin juga tu stok tahun lepas..
Hahaha..
Baki masak Kuah Bakso hari tu..
Now..semua stok tulang...
daging....bagai dah clear dalm peti ais
Tapi nak balik KL minggu lepas..
Pakcik ada beli dan  bagi kitorang Daging Kerbau plak..
Haaa...Pakcik cam tahu2 jer..
Siap refill lak dengan Daging Kerbau
TQ Pakcik..!


Stok cli belnd  & Pes Tomyum


Tumis bahan blend & Pes Tomyum

Tulang Masak Asam Pedas Tomyum in the making


Dah siap..
Ready to eat..
Haa...memang kuah dia macam kuah oden
Tapi lagi pekat la
Puas aku dapat hirup kuah lagik..!
Abang masa balik kerja x makan
Tapi pukul 4 pagi dengar abang tengah selongkar dapur
Hahaha...
Sahur Asam Pedas Tomyum ler tew..
Kikikiki..
Ok..bye

6 comments:

  1. Sedap ...Rasa asam gerang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee..memang sedap
      Tapi rasa asam gerang tu apa sis nor
      or typo asam garam...

      Delete
  2. Daging tetel masak asam tumis tu juga dipanggil asam gerang...

    ReplyDelete
  3. tak tahu la .. asal ayatnya.. garang ke? sebab merah menyala pekat atau ada makna ayat lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi ada gak merah tapi x pedas..
      Ayam masak tomato merah tapi x pedas..
      Heee

      Delete