Kaeng Son Ikan Siakap
Kaeng Som tu apa?
Mmmm mak aku cakap Kaeng Som tu bahasa Thailand
Sebab ni masakan Thailand
Mak aku cakap kalau ikut Bahasa Siam kampung kat Kedah Kheng bermaksud GULAI
Som plak bermaksud MASAM
Kalau ditranslate word by word kiranya GULAI MASAM la
Tapi dah translate penuh mak aku cakap jadi Gulai Asam Rebus boleh kot
Mak aku cakap macam juga Khaoa Phat...
Khao tu nasi...phat tu tumis
Tapi kalau translate penuh xdelah jadi Nasi Tumis
Tapi kita sebut Nasi Goreng...
Kalau kat Pahang pun mak aku cakap ada GULAI MASAM
Sesetengah tempat diPahang memanggil Gulai Tempoyak Ikan Patin tu sebagai Gulai Masam Ikan Patin
Mmmmmm....Kaeng Som ni ada la juga iras2 Gulai Tempoyak Pahang
Sebab Pakcik Selalu juga masak
Mak juga ada cakap Kaeng Som ni hampir sama ngan Asam Rebus
Tapi ni versi Thailand la...
Kaeng Som ni ak aku cakap kalau kat Kedah Siamese sebut Kheng Som
Selalunya hanya dimasak menggunakna Ikan Air Tawar macam ikan keli ikan patin,haruan etc
Tapi mak aku cakap selalunya kalau kat Restoran Makanan Thai mereka akan menggunakn Ikan Siakap sebeb Ikan Siakap juga ada spesis Air Tawar..
Air Tawar tu mean dari sungai...tasik..kolam...sawah padi
Kalau Ikan Air masin macam ikan kembung..tenggiri..tongkol tu dari laut la
Naper x buat guna ikan laut jer..
Mmm...mak aku cakap Thailand pun macam Malaysia juga
Ada penduduknya yang tinggal berhampiran pantai
Ada yang tinggal jauh dipedalaman
AYang tinggal dikawasan pantai dan bandar biasanaya senang nak dpat ikan laut
Yang jauh dipedalaman biasanya lebih senang dapat ikan air tawar dari sungai...tasik dan sawah padi
Mungkin ni masakan kawasan pedalaman Thailand..
Achik pernah citer kalau kat Thailand mereka sangat menghormati binatang
Contohnya gajah akan dilayan dengan baik dengan memberi makan dan mereka mengelak dari membunuh gajah
Sesuailah dengan ngera Thailad digelar Negara Gajah Putih
Haaa.....camaner aku tahu..?
Uittt.... Sejarah tu sebject fav aku wei..!!
Semangkuk Kaeng Som Ikan Siakap
Mak aku masak hari Ahad
Sebenarnya hari Ahad aku x lunch kat umah pun
Aku gi sekolah sebab ada Hari Usahawan
Pastu petang habis hari Usahawan aku ngan Nik..ngan Auni gi CS tengok movie
"Mission Imposible 3"
Bukan nak dapat kuar ngan kawan-kawan
Dah kuar gi Hari Usahawan....terus amik bas MRT gi CS
Petang mak aku amik
Balik sampai rumah terus makan Nasi lauk Kaeng Som ni
Haaa...lapar dowh..!
Hari Usahawan maknan semua mahal
Pastu xde pilihan sangat
Aku just beli Cheese Cake jer
Kat CS pun x sempat makan
Kejar show pukul 2.10..
Aku ingatkan 1 jam jer
Dah wsap mak aku amik pukul 3.30
Sekali dalam cinema baru perasan pukul 4 x habis lagi
Hahahaha...bising la mak aku..
So..habis jer movei kelam kabut naik bas sebab mak aku cakap dah ada depan bus stop
Sib baik ballik umah ada lauk ni
Semua pic pun by folder mak aku
Resipi bagai opkos la by mak aku
Aku mana reti nak masak Kaeng Som bagai ni
KAENG SOM IKAN SIAKAP
1 ekor siakap
2 asa keping
1 cawan air asam jawa+ 3 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula melaka
1 ikat kangkung
1/2 biji nanas masak
Bahan Blend :
15 cili api merah
1 cili merah
1 sudu teh belacan
1 batang serai
1 hiris lengkuas
1 ketul kecik kunyit
2 bawang putih
2 bawang merah
1. Rebus nanas bersama bahan blend,air asa + air,garam,gula dan asam keping hingga nanas empuk dan nampak jernih
2. Masukkan ikan siakap dan biar mendidih hingga nampak mata ikan tersembul menandakan ikan sudah masak
3. Sesuaikan rasanya
4. Masukkan kangkung yang dipotong panjang2 dan terus matikan api
5. Kacau supaya kangkung tenggelam dalam kuah dan terus hidang supaya kangkung kekal rangup
Ikan Siakap
Nilah ikan yang disebut dalam pantu...
Siakap Senohong Gelama Ikan Duri,
Cakap bohong lama2 jadi pencuri..
Haaaaa......tapi ikan ni dah siap siang
Mak aku cakap sebab kat umah xde pisau besar
So,suruh penjual ikan tu siang dan potong sesiap
Kata nak aku suri rumah sekarang beruntung kerana semua ikan,ayam bagai boleh terus minta penjual siang
Kata mak aku kalau zaman mak aku remaja
Mak aku kata ikan..ayam...semua kena siang sendiri..
Mak aku kata ayam bukan takat kena siang sendiri tapi kena sembelih sendiri
Cabut bulu ayam sendiri
Kena siang Sendiri
Kena masak sendiri
Kena makan ramai2
Hahahahaha...sib baik kena makan ramai2
So...aku boleh la pilih part makan ramai2 tu
Kikikikiki.....
Mak aku kata ni siakap air tawar..
Mmmm...aku ingatkan ikan siakap ninikan air masin
Tapi mak aki cakap ada yang spesis air masin dan ada juga spesis air tawar yang dibela dikolam
Mmm...macam buaya jugak la
Selama ni aku ingat buaya hanya tinggal di sungai air tawar macam kat Sarawak kan sungainyabanyak buaya..
Bila tengok Nat Geo Wild baru aku tahu buaya juga tinggal di laut terutama dilaut Australia..
Huh....ngeri bai...!!
Nanas ni mak aku cakap seeloknya guna nanas madu yang manis..
Tapi ni Nanas Sarawak yang mak Wanna bagi hari tu
Separuh mak aku dah masak asam pedas dengan ayam
Ni separuh lagi mak aku cakap sengaja simpan nak masak Kaeng Som ni
Kena potong2 la
Kalau masuk seketul tu memang x senonoh la..
Nanti xde orang nak amim buat menantu...!
Kangkung dulu naik sekarang dah turun..!!
Hahahahaha....ingat tak lagu ni famous beberapa tahun lepas...
Kalau x hengat cari kat youtube...
Aku ingat sebab dulunselalu nyanyi ngan Izz
Mak aku cakap wajib guna cili padi merah menyala tu..
Sebab cili ni baru pedas menyengat
Kalau cili padi hijau pedas dia x sama
Kat pack tu dia tulis Cili Padi Bangladesh..
Hahaha...Abangla pun makan pedas rupanya
Patut la Abangla sekarang dah jual petai..
Hahaha...tingat citer abangla jual.petai la pulak...
Heeee....
Mak aku cakap ada serai,lengkuas & kunyit..
Mana..??
Haaa...mak aku kata lupa nak interframe sebab masak sowang2..
Haaaaa....nampak x betapa pentingnya haku..??
Hahaaha .
Bahan blend
Bila nanas dah masak masukkan ikan
Mak aku cakap kalau nak tahu ikan dah masak tengoklah matanya
Kalau matanya tersembul keluar itu tandanya ikan dah masak...
Ooo......
Pasti sesuaikan rasa masam,masin,manis dan pedasnya ..
Masukkan kangkung yang dikerat panjang dan terua matikan api..
Selam kangkung dalam kuah supaya sedikit masak tapi masih rangup...
Agaknya Kangkung Masak Kaeng Som ni lah yang diminta rombongan Sultan Melaka masa mengadap Maharaja Yung Lo zaman Sultan Mansur Shah dulu..
Ingat lagi x citer tu..?
Haa..aku ingat lagi sebab mak aku selalu cerita pasal Sejarah Melayu dan Sejarah Melaka
Masa rombongan Melaka tiba di China untuk mengadap maharaja China...
Mereka tidah dibenarkan melihat wajah maharaja China yang bersemayam diatas takhta
Semua telah diarahkan supaya menundukkan kepala..
Tetapi dengan sedikit muslihat iaitu dengan mengatakan orang Melaka makan sayur kangkung yang tidak dikerat maka rombongan dari Melaka perlu mendongakkan kepala.
Kerana untuk makan sayur kangkung yang panjang dan diangkat tinggi2 ,kena lah dongak kepala....
So...dah dongak kepala...
Sambil menyelam...sambil lah minum air...!!
Hahahaa....
Mak aku cakap orang2 zaman dahulu banyak menggunakan muslihat akal untuk menguji dan menunjukkan kebijaksanaan sesebuah kerajaan..
Contohnya dalam Cerita Nujum Pak Belalang
Ingat x citer Nujum Pak Belalang..?
Kalau x ingat tengok lah kat youtube
Tapi aku x suka tengok kat youtube
Aku lebih suka tengok kalau ada tayang kat TV
Baru rasa cam live
Kalau tengok kat youtube rasa fake jer .
Hahahaa...padahal citer dia sama juga...
Hahahaha
Masa mak aku upload dalam Family Group..
Kakak siap request suruh hantar Kaengsom ni kat tempat kerja untuk lunch..!
Achik plak kata nanti nak bawa kitorang gi Floating Market kat Thailand...
Tapi mak aku cakap kalau nak pergi..
Aku..abang dan kakak kena sendiri buat pasport..
Huh..ratus2 juga nak buat pasport..
Mak aku xper lah dah ada pasport..
Tapo mak aku kata mak aku kalau xde pasport pun menang boleh gi..
Mak aku,nenek,Achik,Haikal dan Aqil xyah buat pasport sebab kalau mykad Kedah xyah pasport..just border pass jerk..
Sebab negeri2 yang border memang hanya perlu border pass
Huhuhu.....aku mykad WP Kuala Lumpur xleh guna border pass
Kakak...abang pun sama...
Huwaaaaaaaaa......