Tuesday, 15 May 2018

MEE GORENG KAMBING

Mee Goreng Kambing....
Bukan Mee yang menggoreng Kambing
Tapi Mee digoreng bersama Kambing
Selalu orang masak mee masukkan seafood or  beef
Tapi hari ni mak aku masak guna lamb..
Sedapppp...
Sebab we all.memang lamb lover..
Hahaha...

Bekas bekal Mee Kambing abang..
Untuk abang bawa bekal makan ngan kawan2 untuknb/ fast..
Mak aku cakap alang2 nak masak..
Masak jer lebih...boleh jd kenduri
Walaupun hanya beberapa orang jer yg boleh makan..
Mmm...Kalau pic blur camni.
Mmm.... sahnla mak aku  yang snap kan..
Mak aku klu snap main belasah jer..
Asal snap..
Tapi tu la...
Aku pun bkn boleh nk snap semua


 Mee Goreng Kambing ni mak aku masak untuk b/ fast hari Ahad...
Sebab kakak dah balik kolej..
Boleh la masak lamb ni
Kalau kakak.ada...kakak x makan lamb..
Ni sekarang yang ada semua suka sama itu kambingggg...mmbekkk...!


 Mee Kambing ...
Teh Tarik...
Mmmm.....heaven


 Makbaku siap sedut2 isi dalam tulang kam ing tu..
Mak aku cakap isi dalam tulang tu namanya sum-sum...
Apa rasanya..?
Mak aku cakap super lemak + colestrol..
Hahahaha...
Tapi aku memang x makan isi dalam tulang tu..
Aku x suka..
Mak aki yang suka sangat


Tengok..
Mak aki siap.ketuk2 isi dalam tu kuar macam jeli jer...
Feel tul mak amu makan..
Mak aku cakap kalau kat Singapore ..
Tulang kambing tu dimasak T Bone Steak..
Sup pekat warna merah...
Aku pernah tengok Singapore Street Food...
Macam sedap jer..!!
Tapi kalau tengok o.putih makan lain skit..
Dorang akan belah tulang yang ada sum- sum dan grill...
Pastu amik isi sum- sum spread atas roti ..
Tu jer...
Mmm..macam sapu butter la...
Mmm....yang tunaku langsung x rasa teringin pun..
Mee Kambing ni lagi aku suka...
Haaaaa...

MEE GORENG KAMBING
1 paket mee kering
1 mangkuk daging kambing
1 mangkuk kobis hiris halus
1 batang carrot - potong jejeri halus
1/2 cawan kicap manis
1 sudu garam
1/4 cawan minyak

Bahan Blend:
10 cili kering
5 bawang putih
1 bawang besar


Mee Kering....
Dalam pack ni ada 10 keping..
Macam mee maggi


 Tabur garam pada daging kambing..
Garam agak banyak sebab nak daging tu jadi kerak bila goreng


 Panas minyak hingga minyak betul2 panas
Pastu masukkan daging kambing dan biar hingga bahagian bawahnya brown baru kacau


 Bila dah nampak berkerak..
Bari kacau kerana kerak tu bila masukkan air..
Akan jadi kuah yg sedap.
Jika guna daging + tulang...
Kuah akan lagi sedap berperisa


 Masukkan air agak dalam 2 cawan dan rebus hingga daging lembut.Jika belum empuk..tambah lagi air
Bia dah kering masukkan bahan blend dan masak biar naik minyak..
Tambah carrot


 Masak 1/2 petiuk air hingga mendidih..
Masukkan kepingan mee kering  dan celur hingga nampak lerai dan 1/2 masak.
Jangan sampai terlalu masak..nanti nak goreng lagi ..kalau kembang sangatnkurang sedao


 Masukkan mee celur  tadi dalam bahan tumis


 Gaul rata dan renjiskan kicap manis..Gaul rata


 Tambah kobis


 Sesuaikan rasa


Tabur daun sup..
Siap

1 comment: