Agar- agar Sirap Merah..
Asal merah jer SIRAP
Asal sirap jer MERAH..
x bored ker..?
Hahahaha....
Kalau hijau ke...kuning ke...biru ke..
X boleh ker..?
Mak aku cakap kalau dolu2 Air Sirap & Agat2 memang senonim dengan warna merah jew..
Air Sirap untuk buka puasa...mesti merah
Air Sirap untuk raya pun merah...
Air Sirap untuk kenduri juga merah
Agar2 untuk puasa pun merah..
Agar2 untuk raya pun merah..
Agar2 untuk kenduri juga merah...
Tapi aku suka makan Agar2 Sirap ni dengan Susu Cair
Kalau nak sedap lagi campur sikit Susu Pekat
Makan lak sejuk2...
Mmmmm.....yummy..!!
X la bored sangat
Asyik sirap jer..
Tambah susu tapi x jadi sirap bandung
Hahaha..
Dah benerapa harib cuaca panassss
Dapat makan Agar2 Sirap
Sejuk2 + Susu pun sejuk..
Mmmm....
Nyaman macam telan Salji..
Hahaha....
AGAR2 SIRAP MERAH
1/2 pakat agar2 tali.(20gm ÷2)
1 liter air = 4 cawan air
5 sudu gula
½ sudu sirap rose
1 daun pandan
1. Basuh agar2 dan masak dengan air hingga mendidih dan agar2 larut sepenuhnya
2. Masukkan gula dan daun pandan
3. Bila gula larut masukkan pula sirap rose.
4. Tapiskan dalam loyang atau acuan yang disukai.
Agar2 tali cap burung layang- layang
Agar2 tali yang selalu mak aku beli
Tapi kat dapur juga ada stok agar2 serbuk..
Ada serbuk jelly
Ada juga serbuk puding segera..
Tapi agar2 tali ni untuk nostalgia kata mak aku..
Mak aku cakap masa abang dan kakak masih kecik...harga agar2 ni 1 paket ni RM 1.20
Masa aku masih kecik mak aku kata harga dia RM1.80
Bila aku dan kakak dan abang dah besar sekarang harganya RM2.50
Agak2 bila aku ngan abang ngan kakak dah tua nanti berapa harganya??
Sebab nakasak separuh jer..
Mak aku cakap potong jer tengah2 paket tu
Supaya sama banyak...
1 pack tu dia tulis 20 gm
So separuh tu 10 gm la...
Itupun kalau timbang masa packing tu x tipu
Hahaha..
Simpan yang separuh lagi..
Guna plastik yang dh kosong dah diambil agar2nya sebagai penutup
Sarung jer dengan cara memasukkan plastik kosong tu sebagai cover luar dia..
Siap
Masak la agar2 tali tadi bersama air hingga semua agar2 tu larut baru dimasukkan gula dan sirap merah..
Dekat packet tu tulis 20gm agarw tu gunakan 1400ml air..
Makanya sepatutnya 1/2 paket agar2 ni guna 700ml air la..
700ml tu mak aku cakap +- 3 cawan
Tapi kata mak aku daribpengalaman masak agar2 sejak Zaman Mesopotamia...sukatan adalah untuk agar2 yang keras boleh baling kepala orang..
Hahahaha...ganaskan..!!
So mak aku suruh aku guna jer sukatan sendiri..
Masukkan jer 4 cawan air..
Supaya dapat agar2 yang cantik
Ini pun bila dah sejuk masih lagi agak keras..
Aku suka agar2 yang lagi lembut tergediks2 tu..
Kalau makan ngan sudu macam puding tunlagi best..
Hahaha...
1/2 paket agar2 tadi dapat 2 bekas ni..
Mak aku cakap kalau rajin masukkan dalam acuan comel2..
Hari tu mak aku pernah buat dengan cara masukkan dalam plastik ais krim Malaysia..
Pastu potong macam lemang..
Aku suka...
Tapi hari ni mak aku xnak buat camtu lak..
Huhuhuhu..
Hehe lawak adik ni terbaikk dik syabas rajin masak akak pun ikut resipe u ni
ReplyDeleteHee....yang masak tu mak kiter..
DeleteKiter ngap jer..
Kiter x pandai masak...x rajin pun..
Masak maggie & nasi goreng boleh la...
Nak tanya, kiranya kalau nk agar2 tu lmbut kne air byk la ye
ReplyDeleteyupppp..
DeleteMak kiter cakap boleh tambah lagi 1 cawan air..
Tapi kalau lambat nak eku..
Boleh guna acuan yang kecil2 macam cawan merah apam tu ker supaya cepat beku..
Tapi jangan terlalu banyak air..
Nanti x beku sapa nak.jawab...
Hahahaa...muah2
terima kasih kerana berkongsi resepi agar agar sirap. Dari kami team Dapur Osyom.
ReplyDelete