Waktu muda warnanya hijau tua...
Bila masak warnanya hijau muda...
Songsang ..tapi itulah hakikatnya..
Masa muda kelatnya rasa...
Bila masak bau harum macam nangka..
Mungkin bau itulah Pisang Nangka mendapat nama..
Pisang Nangka ni aku yang pilih
Beli hari Rabu
Mak aku soh aku pilih yang belum masak..
Kata mak aku sebab mak aku nak buat Pisang Rebus...
So,kena pilih yang belum masak baru sedap dan isinya gebu..
Tapi Pisang Nangka bukan macam pisang lain..
Kalau pisang lain yang belum masak warna hijau..
Yang dah masak warna kuning..
Pisang nangka lak..muda ke...masak ke..
Memang warnanya hijau..
Tapi mak aku ajar aku cara nak tahu pisang nangka ni dah masak ke belum..
Haa..kalau nak yang belum masak kena tengok kulitnya yang hijau tua lah..
Bila dipicit akan rasa keras lagi..
Kalau kulit hijau muda @ hijau kekuningan tu dah masak..
Bila picit akan rasa lembut..
Tapi jangan la picit2 sangat ...nanti pisang tu rosak..
Picit- picit manja jer kata mak aku
Lagi 1 pesan mak aku jangan buat camtu depan Chef Wan..
Sebab mak aku cakap Chef Wan pernah beletiaq dalam rancangan masak- masak
Mak aku cakap Chef Wan beletiaq pada suri- suri rumah yang pilih terung dan mangga kat pasaraya..
Ramai mak- mak kalau nak beli terung dan mangga habis dipicit- picit sampai lebam..pastu x amik..
Tapi masa nak beli ..dipilih yang x picit..
So..yang dah picit tadi tu..???
Hahhahaa....aku tengah bayangkan ni..
Kalau la Chef Wan tu masak sama- sama ngan Pati Jinich ..hos Pati' Maxican Table tu..
Huh....mau pecah screen TV...
Dua- dua kuat beletiaq....!!!!
Kikikiki....
Ops... jangam mare......
Aku pun dah terikut..
Sama beletiaq..
Bak kata orang lampung nenek..
"Where Drop The Gravy... If Not On The Rice.."
Hahahaha...kalau traslate dalam Bahasa Korea maksudnya.. Mana Tumpah Kuah... Kalau Tak Ke Nasi..
Kikikiki....
Eh..nak citer Pisang Nangka Goreng la...
Haaa...Pisang Nangka dah jadi Pisang Goreng pun...
Bukan ke mak aku cakap nak buat Pisang Rebus??
Tapi masa bangun pagi 16 September..Hari Sabtu...tengok mak xde tapi ada Pisang Nangka Goreng bawah tudung saji
Mmmm....tapi aku memang lagi suka Pisang Goreng nak banding Pisang Rebus..
Masa mak aku dah balik bila tanya pasal pisang ni...
Mak aku cakap memang nak buat Pisang Rebus untuk Sarapan 16 September...Hari Malaysia..
Mak aku cakap nak feel macam Hari Kemerdekaan ..makan Ubi Rebus...Pisang Rebus...
Tapi x jadi..
Sebab mak aku cakap Pisang Nangka tu dah masak sangat..x aesuai nak rebus.
Mak aku cakap kalau rebus juga nanti kulitnya akan pecah dan isinya akan bertambah lembik..
Sebab tu jadi Pisang Goreng jer..
Ooooooo.....macam tu....
Mmmmm....
Mak aku cakap masa arwah atuk masih ada..
Atuk rajin tanam banyak poko pisang sampai x termakan..
Kalau Pisang Nangka ni mak aku cakap hanya belah 2 sahaja untuk goreng
Tapi sebab Pisang Nangka yang ni beli
Dah x boleh nak meawah macam dolu
Sebiji Pisang dikerat dua dan dibelah 3
Menjadikan setiap pisang tu dapat 6 keping
Hahahaha...bajet
Jangan x tahu mak aku juga pernah potong pisang jadi jejari untuk goreng MACAM KAT SINI...
PISANG NANGKA GORENG
5 biji pisang nagka
Minyak untuk goreng
Better::
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 1/2 cawan air
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
2sudu minyak
1/4 sudu teh pewarna kuning telur
1. Blend semua bahan untuk better dan tuangkan dalam bekas
2. Pisang Nangka dikerat dua dan dibelah 3
3. Celup setiap hirisan pisang dalam better dan goreng garing..
Pisang NAngka Goreng sedap dimakan bersama Sambal Kicap Cili Padi
Untuk resepi dan tips membuat SAMBAL KICAP CILI PADI klic kat sini....
Kalau peewarna kuning telur tu ganti dgn kunyit?
ReplyDeleteBoleh.. sy pun biase letak tu utk dpt warna kuning
Deleteok ya
ReplyDeletepishang sedap lagi lagi buat goreng 😀
ReplyDeleteWow... enak
ReplyDelete