Friday 4 August 2017

TEPUNG BUNGA

Tengah malam lepas wat homework...
Pewut lapar la plak...
Masa maghrib dah makan nasi..
Tapi dah tengah malam lapar la lagi..
Nak masak megi mak aku x kasi...
Mak aku soh aku gi kemas buku & iron baju.
Kalau kemas buku & iron baju boleh hilang lapar ker...?
Mmm...buat jer lah...
Mana tahu tu petua baru dari mak aku..
Kikikikiki....
Sebenarnya dah tahu...
Mak aku nak masak something ler tew untuk haku...
Hahaha....


Taraaaaaa........
Kan dah cakapppp.....
Aku suka kuih ni...
Rasa dia lemak manis & chew...
Kenyal liat- liat
Cam chewing gum...
Cuma masa ni aku x ingat nama kuih ni...
Tapi dah selalu makan
Sebab mak aku selalu buat kuih ni...
Yang pasti mak aku mesti buat time tengah malam kalau tengah lapar nak makan sesuatu..
Cuma masa ni aku x ingat nama dia..
Puas aku nak ingatkan nama kuih ni..
Tapi x ingat juga...
Nak google pun nak taip apa kalau aku x ingat keyword dia...
Hahahaha


Kuih Tepung Bunga...!!!
Yezzz.... Kuih Tepung Bunga...
Tapi bukan aku yang ingat sendiri..
Mak aku bagitahu...hihihihi


Kuih Tepung Bunga ni...
Paling feel bila tergigit gula yang ditabur atas kuih ni
Mak aku cakap Kuih Tradisional Kelantan..
Mmmm....logik ar  kuih ni kuih dari Kelantan sebab ditabur gula..
Pernah bila ikut mak aku makan Roti Canai kat BRJ dengan kawan mak aku.
Kawan mak aku boleh minta gula kat mamak tu..
Aku ingatkan nak tambah dalam minuman sebab  x  cukup manis..
Rupanya  ditabur dalam Kuah Dal..
Terkezut haku..!!!
Tapi kawan mak aku tu cakap Kuah Dal Tabur Gula tu biasa untuk Kelantanise...
Hahaha...
So, kalau kuih tabur gula lagi biasa la..!
Aku suka makan Kelantan...
Macam Nasi Kerabu..Nasi Dagang..Serundibg Daging..
Tapi Kuah Dal Tabur Gula aku belum BRAN..!!
Kuih Tepung Bunga Tabur Gula..
Yezzzz...I like it...!!


KUIH TEPUNG BUNGA..mak aku
1 cawan tepung pulut
½ cawan santan( boleh juga guna air )
¼ sudu teh
1 biji telur - untuk celup
Minyak- untuk menggoreng
2 sudu gula pasir- untuk tabur


1. Uli tepung pulut  bersama sikit garam dan santan hingga lembut seperti playdough
( boleh tukar santan dengan air biasa)


2. Bulat- bulatkan sebesar guli dan picit tengahnya supaya leper


3. Pecahkam sebiji telur dalam mangkuk dan kacau hingga bercampur putih dan kuningnya


4. Sementara itu panaskan minyak .
Kemudian ambil tepung yang dah dileperkan dan celup dalam telur satu persatu



5. Goreng sambil dibalik- balikkan hingga nampak bahagian celupan telur nampak garing.


6. Toskan kuih atas kitchen towel kerana kuih ini agak berminyak.


7. Alihkan kuih kedalam pinggan dan ketika masih panas ditaburkan gula pasir..
Makan panas- panas ngan Teh 0..
Kakak la makan banyak sebab ni Kuih favourite kakak..
Aku dah cuci tangan pun kakakasih makan..
Sementara kakak makan lagi..
Baik aku larikkkk....
Sebab nanti mak aku akan pantun...

Buah Durian Tampuk Emas,
Siapa kemudian Kena Kemas..

Hahahaha...


Mak aku selalu masak Kuih ni tapi x la semua ditulis sebab benda yang sama...
Kadang mak aku cakap xyah tulis sebab masak x sempurna pun..
Tak sempurna tu sebab kadang sebab x buat minuman pun..
Just minum air kosong..
Kadang dah habis makan..
x snap pic pun..
Hahaha
Kalau nak tulis kena la ada minuman sekali nak makan ngan kuih tu
Macam  KUIH TEPUNG BUNGA kat sini....






No comments:

Post a Comment