Wednesday, 31 August 2016

DAGING KAMBING MASAK HALIA...

Daging Kambing Masak Halia...
Mmmm...2 hari berturut2 nkn lauk kambing
Semalam Kambing Black Pepper..
Hari ni masak halia plk heee..
Jangan nanti badan bau mcm kambing suda...!!

Klu makan kambing 2 hari berturut2 macam pelik...
Tapi naper klu makan Ayam Goreng 3hari 3malam x rasa peliks pun..
Mmmm....
Biar la...
Malas nak fikir..
Sebab dah kambing ni sedap & aku ngan mak aku menang suka
Makan jer lah..
Klu kakak dh balik...
Kna la masak lauk lain sebab kakak x makan kambing..
Mmm...rugi..rugi...rugi...


DAGING KAMBING MASAK HALIA..mak aku
3 slice kambing
1 sudu tepung gandum
3 sudu minyak
1 bawang besar
1 cili merah
1Pokok daun ketumbar
1ketul halia muda(tp xde stok)
1Ketul halia Bentung
1 sudu lada putih biji
1 sudu air asam pekat
Sikit gula & garam

1. Tumbuk lada putih halia Bentung,akar ketumbar,garam

2. Gaul daging dengan bahan tumbuk


3. Panaskan minyak & tumis daging yang sudah diperap

4. Masukkan sikit air & halia muda yang dihiris panjang2(tp xde stok)..masak hingga empuk

5. Masukkan air asam..sikit gula,bawang besar hiris,cili potong & daun ketumbar..

6. Sesuaikan rasanya & tutup api..siap


Memang sedap...
Lagi berpeluh dari makan masak black pepper smalam..
Mak aku cakap lagi pedas sebab guna lada putih..
Mak aku kata lada putih lagi pedas sebab lada putih tu betul2 biji lada & dah direndam..dibuang kulit sebelum dikerinfkan..
Klu lada hitam terus dijemur tanpa buang kulit..sebab tu warna hitam kerana yang hitam tu kulitnya yang kering..
Tapi bila  dicium dua2 lada tu..
Aku lagi suka bau lada hitam..
Aku rasa lada hitam bau dia lg feel daripada lada putih...
Mmm...hari ni belajar pasal lada la pulakk..heee

5 comments:

  1. dagong kambing memang marvellous ummp

    ReplyDelete
  2. Samer ler kiter...
    Peminat kambing...
    Kena banyak pakai perfume..hihihi

    ReplyDelete
  3. Samer ler kiter...
    Peminat kambing...
    Kena banyak pakai perfume..hihihi

    ReplyDelete