Tuesday, 10 March 2015

PENGAT PISANG...LEMAK BERKRIM...!!!

Pengat Pisang....
Hari Ahad nyer minum, petang...
Hari Ahad x gi mana-manapun....
Makan...tengok TV.....basuh baju & kasut sekolah...
Pastu makan lagi & malam plak iron baju sekolah...
Mak aku je yang kuar gi kedai mamak..
Kata mak aku nak beli kelapa parut & surat khabar...
Hmmm...mak aku mana boleh xde surat khabar kalau hari Ahad..!
Cuma dolu-dolu...abang yang akan gi kedai...
Pastu bila abang xde...giliran kakak plak gi kedai...
Pastu bila abang & kakak xde.....
Hmmm aku nak gi kedai...
Tapi mak aku yang x kasi...
Bukan jauh pun kedai tu...
Tapi mak aku x kasi aku pergi...
Mak aku kata risau kalau aku gi sorang...
Mak aku yang akan gi sendiri...



Pengat Pisang ni mak aku kata favourite abang ni...
Sedap sangat makan bila dah sejuk...
Lemak berkrim...!!!!!
Kalau bulan puasa abang suka pengat pisang ni...
Tapi yang ni hany aku ngan mak aku je makan.....
Mak aku kata Pengat Pisang ni biasa-biasa je....
Cuma bila make-up dengan daun pandan & buah ceri tu nampak lebih menarik...
Tapi itu yang untuk amik gambar & mak aku nyer mangkuk...
Aku....??
Memang aku x suka ceri...
Boleh potong stim ooo kalau ada ceri...


 Aku nyer mangkuk...
Biar la x santik...xde make-up ceri tu...
Aku lagi feel makan kalau xde ceri tu...
Huhuhuhu..

Mak aku kata nak masak pengat ni x susah sangat...
Tapi aku nak buat mak aku x kasi juga...
Mak aku kata tengok je...
Nanti dah besar baru masak sendiri..
Eh,aku belum besar ke...???
Heeee

PENGAT PISANG ...mak aku
6 biji pisang raja
2 sudu sagu biji-rendam 10 minit
3cawan santan
3 sudu brown sugar
2 sudu gula pasir
sikit garam
2 daun pandan

1. Kupas pisang & potong serong anggaran sebiji pisang tu dipotong 5.
2.Masukkan santan,pandan  & pisang dalam periuk & masak hingga mendidih.
3. Masukkan sagu yang sudah direndam & masak hingga sagunya jernih.
4. Masukkan garam,gula & biar hingga agak pekat.Siap....Boleh makan panas-panas atau biar sejuk

No comments:

Post a Comment