Wednesday, 4 March 2015

KUIH LAPIS UBI KAYU....KUIH TRAFFIC LIGHT....!!!

Kuih Lapis Ubi Kayu...
Mak aku yang cakap camtu...
Tapi aku tengok macam Kuih Traffic Light jew...
Hahahaha...



Eh betul apa....
Sebab cer tengok betul-betul....
Merah Jambu...Hijau...Kuning....
Tu kan ke warna traffic light....
Tapi....
Ada ker traffic lilght warna merah jambu...
Tau merah jambu...?
Aku pun baru tau....
Selama ni aku sebut warna pink jew...
Rupanya ..mak aku kata Bahasa Melayu sebut Merah Jambu...
Yang selalu kita dok panggil warna pink tu ....english...!!!!
Lohhh....kok gitu...
Ingatkan memang Bahasa Melayu pun cakap pink jugak...
Hadoiiii....!!!!


Mak aku memang pantang nampak Ubi Kayu...!!!
Mak aku akan elergi...!!!
Elergi...kalau x beli...
Kalau beli baru hilang elergi tu...!!!!
Minggu lepas nampak ubi kayu ni kat Hero...
Mak aku kata ubinya kecil-kecil & panjang-panjang...
Mak aku suruh aku amik 5 ketul ubi kayu tu...
6 henggit do...!!!
Hmmm....
Tapi aku pun suka juga Ubi Kayu ni...
Rebus cicah kelapa + gula perang macam makan putu mayam tu....pergh...!!!!!
Sedap banget...!!!!
Eh,tetiba plaks kuar bahasa Indon...!!
Sebab tengah layan citer Indon ni....
Ada sayur pucuk ubi...dorang panggil sayur singkong...
Haaa...bukan king kong yer..




Semalam petang lepas lunch...
Mak aku kata nak masak Kuih Lapis Ubi Kayu ni...
Jangan x tau....
Aku tolong tau...
Aku tolong isikan lapis-lapis yang 3 warna tu ...aku yang isikan tau...!!!
Tapi aku isikan yang telah siap mak aku campurkan semua la...
xkan la aku teror sangat nak buat sendiri kuih ni..heee


KUIH LAPIS UBI KAYU..
1 ketul ubi kayu - anggaran 1 cawan ubinya
1/2 cawan santan pekat
1/4 sudu te garam
3 sudu gula
beberapa titis pewrna  hijau...kuning & pink..
sikit minyak 
1cawan kelapa parut+ sikit garam (untuk digaul kuih yang sudah masak)

 












1. Kupas ubi kayu & potong kecil-kecil.
-  Blend dengan 1 cawan air hingga halus.
-  Kemudian tapiskan.Ambil isinya .
-  Air yang ditapis dibiarkan hingga ada lapisan air jernih diatasnya..Buang air tersebut dan ambil patinya lalu dicampur bersama isi ubi yang telah ditapis.

2. Campurkan ubi bersama santan,garam & gula serta gaul rata.
- Bahagikan kepada 3 bahagian yang sama banyak















3. Warnakan setiap bahagian menjadi hijau...kuning & pink..
- *** sowiii....aku amik gambar dah lepas mak aku kukus warna hijau tu...
Hwa..hwa...hwa...!!!!


4. Masak air hingga mendidih untuk mengukus.Sapu minyak pada cawa-cawan merah tu & panaskan sekejap.
- Sudukan ubi yang bewarna hijau agak-agak 1/3 penuh kerana kita akn buat 3 lapisan...
- Mulakan dengan warna hijau...macam traffic light..
- Kukus anggaran 5 minit















5. Setelah agak-agak 5 minit...buka tutup kukusan & sudukan pula warna kuning agak-agak sama tebal......Sekarang kuih sudahh 2/3 penuh kerana sudah diisi dua lapisan warna...Kukus lagi 5 minit


6. Agak-agak 5 minit,buka lagi tutup kukusan & isi pula ubi yang diwaranakan pink hingga penuh..
- Sekarang sudah ada 3 lapisan .Untuk lapisan akhir ini tambah masa mengukus menjadi lebih kurang 10 minit..Ini adalah supaya semua lapisan masak sempurna.















7.Setelah kuih masak...biar hingga sejuk barulah dikeluarkan dari mangkuk atau acuannya..
-Boleh terus dihidangkan
-Boleh juga digaul bersama kelapa putih yang sudah digaul sedikit garam...


Kata mak aku...kuih ii juga boleh sahaja dikukus dalam loyang bulat atau segi empat yang besar.Bila masak dibiarkan sejuk dan dipotong -potong...Walau bagaimanapun jumlah ubi dan bahan lain perlu digandakan supaya lapisannya agak tebal kerana saiz loyang yang besar

Tetapi mak aku kata kalau x ramai yang nak makan & nak buat sikit jew...eloklah kukus dalam acuan comel ni supaya boleh dibuat dalam jumlah yang dikehendaki.

Kata mak aku lagi...1 cawan ubi tu kalau buat dalam loyang memang nipis lah...
Yang mak aku buat dalam cawan-cawan comel ni dapat 15 kuihnya....
Aku suka kuih ni kerana rasa liat macam cewing gum....lemak manis & feel la aku layan sambil minum air kopi O panas...
Heee....air kopi do....!!!!

No comments:

Post a Comment