Sunday 2 November 2014

DAGING MASAK HIJAU & DAGING MASAK HITAM....

Sejak dah habis UPSR ni rasa amannya....
Masa melimpah-limpah..
Nak ngadap lappy
Nak ngadap TV
Nak ngadap HP
Pastu asyik makannnnnnnnnnn jewwwww..!!!!!!
Semua aman jeeeee...
Hehehehehe...
Daging Masak Hijau ...
Bukan la masak hijau sangat kata mak aku...
Sebab kalau masak hijau yng betulnya mak aku kata cili tu kna blend jadikan kuah atau sosnya hijau...
Yang ni mak aku kata Daging Masak Hijau cara orang malas...
Eh,orang malas pun masak juga kew..?
hahahaha....

Daging Qurban hari tu...masih ada stok...
Kata mak aku lagi ni masak dobo-dobo jew...
X kisah lah...yang penting aku suka sangat...
Makan ngan nasi putih panas2..time perut tengah lapar plak..
Pergh..memang terbaik la...hehehehe

DAGING MASAK HIJAU
250 gm daging (agak-agak je)
10 cili hijau
1 pokok daun sup
2 bawang putih
1 bawang besar
Minyak masak
sikit garam & kunyit

1.  Cuci daging  & hiris nipis.
2. Gaul dengan sikit garam & kunyit,,Lagi baik kalau kunyit segar.
3. Panaskan minyak & tumis daging hingga agak empuk.
4. Masukkan cili hijau yang sudah dihiris nipis.Lagi baik kalau blend
5. Masukkan juga bawang putih,bawang besar & daun sup yang dihiris halus...


Ni plak Daging Masak Hitam yang mak aku masak beberapa hari yang lepas...
Memang hitam berkilat la....
Peberet kakak ni....
Kakak je habiskan sorang lauk Daging Masak Hitam ni...
Jujurnya aku x berapa suka daging Masak Hitam ni sebab rasa dia manis..
X tau la apa yang kakak suka sangat....
Aku lagi suka Daging Masak Hijau...
Tapi kalau abang mesti dia lagi suka Daging Masak Merah...
Haaaaa...semua colour ada....

DAGING MASAK HITAM...manis
250 gm daging (agak-agak je)
3/4 cawan kicap manis
1/2 keping gula melaka
1/2 cawan cili kering blend
1 camt garam
1 cawan bawang merahh hiris nipis
1 cawan minyak


1. Cuci daging & potong nipis
2. Campur cili blend dengan kicap manis,gula melaka,garam & biarkan beberapa jam.Lagi baik niar semalaman dalam peti ais.Daging perap akan mengeluarkan jus..
3. Panaskan minyak & goreng bawang merah hingga garing.Angkat jadikan bawang goreng
4. Dalam minyak yang sama..tumiskan daging yang dah perap dengan cili & kicap.Tuang semua termasuk kicapnya..
5. Biarkan hingga mendidih & daging empuk baru masukkan bawang goreng.
6. Biar hingga kering & pada masa ni minyak akan terasing & daging akan bersalut kicap & melekit.Kaut daging & tinggalkan minyak yang berlebihan..Rasa daging ni agak manis & sesuai dimakan bersam roti @ nasi putih

*** Camaner la aku boleh x perasan salah setting date kat camera...2011 plak jadinya sedangkan yang betulnya 2014

No comments:

Post a Comment