Kuih Buah Melaka.....
Warna purple sebab mak aku kata dia gunakan tepung pulut + dengan tepung pulut hitam...
Kalau dah guna tepung pulut hitam...naper warnya purple...?
Naper bukan warna hitam...?
Ataupun ...naper x panggil Pulut Purple jew...?
Heeee....soklan cari penyakit .....!!!!
Biasanya kalau aku tanya soklan camtu....
Kalau mood mak aku baik jew...dia layan la...
Kalau mood kurang baik....sama ada mak aku diam x jawab apa2.....ataupun dia suruh jew tanya orang2 dolu2 ..naper bagi nama tu...
Sah2 la aku xleh nak tanya orang dolu2 tu..... sebab takut....
Kenapa aku takut nak tanya orang2 dolu2 ....?
Haaaaa....mau x takut...
Kalau orang2 dolu2....sah2 la dorang tu dah meninggal...!!!!!!
Takkan nak gi tanya orang yang meninggal...!!!!
Hilang hakal ke hapa...kah..kah..kah...!!!!
Melalut la plak aku...
Sajer nak gelak sowang2.....
Kuih Buah Melaka Pulut Hitam ni mak aku buat untuk minum petang hari Jumaat...2 hari lepas...
Hari Jumaat pagi...aku ngan mak aku gi Johor....amik kakak...
Petang dah sampai balik KL.....
Masa on the way balik KL ..kitorang singgah makan kat R&R Air Keroh,Melaka..
Sampai rumah perut dah lapar lagi...
Makanya mak aku buatkan la kuih ni untuk minum petang....
BUAH MELAKA PULUT HITAM
1 1/2 cawan tepung pulut putih
2 sudu besar tepung pulut hitam
1 keping gula nnisey Kelantan- potong dadu
air
kelapa putih + sikit garam
1. Campur dua-dua jenis tepung & bancuh bersama air agak-agak macam playdough..
2. Ambil sedikit dough tepung & isikan seketul kecil gula nnisey yang dah potong sebesar panadol.
3. Bulatkan semula kuih & buat hingga habis
4. Masak air 1/2 periuk hingga mendidih & masukkan kuih & kacau sekali-sekala hingga kuih timbul.
5.Angkat & gaul dalam kelapa yang bercampur sikit garam..
Ciapppp...!!!
No comments:
Post a Comment