Monday, 1 September 2014

MASAK KICAP DAGING...SAMBAL KERING TEMPE & IKAN KELI GORENG.....BEKAL UNTUK KAKAK


Hari ni kakak dah nak balik kampus..Semalam dah beli tiket..Kakak kata dia bercadang nak balik tengahari atau petang..Tapi sebab beli tiket lambat makanya yang tinggal hanya tiket pagi sahaja...
Dengan berat hatinya kakak terpaksalah balik pagi....
Seperti biasa lah..kalau kakak nak balik mak aku akan sediakan bekal untuk kakak....
Lagipun kakak kata sampai asrama nanti malas nak turun cafe & dah janji ngan kawan dia nak bawa bekal...

Haaa..ni la bekal untuk kakak....
Nasi putih..
Masak Kicap daging..
Sambal Kering Tempe..
Kenapa bungkus nasi putih & lauk tu dalam plastik je..naper x masukkan dalam tupperware?
Haaaa...sebab kakak dah pesan awal2....
Kakak xnak bubuh semua tu dalam tupperware sebab nnati x muat beg..klu plastik camni boleh sumbat jew
Lagi satu kakak kata  sebab xnak  banyak tupperware ..nanti x muat locker dia kat asrama..
&...&...lagi satu sebabnya...kakak kata MALAS nak basuh..klu plastik buang jew..!!!
Masak Kicap Daging...2 bungkus....Kakak kata nak makan ngan kawan dia..
 Sambal Kering Tempe...pun 2 bungkus...Mak aku kata sambal ni tahan seminggu sebab kering & nanti boleh simpan makan hari lain.
Kakak kata dia nak sarapan nasi ngan Ikan Keli Goreng...Tapi sebab kakak lambat siap...mak aku kalau kakak makan dulu alamatnya bas tu akan say hai,hai ..bye..bye la..
Ikan Keli Goreng itu juga akhirnya dimasukkan dalam plastik & kakak bawa bekal juga...
So,mak aku suruh kakak cubit sikit ikan tu & jamah sesuap je nasi tu...kang kempunan plak macam citer Batu Belah Batu Bertangkup..hahaha

Antara bekal yang maka ku sediakan untuk kakak bawa balik ke asrama ialah......
Gambar dari dalam periuk sebab masa ni mak aku baru angkat periuk yang berisi Masak Kicap daging untuk dibungkus....Memang aku namapak mak aku rebus daging ni sebelum tidur malam tadi..Mak aku kata daging tu kena rebus dulu sebab esok pagi nak masak cepat ..Kakak nyer tiket pukul 8.30...Maknanya lagi 1 jam...
Mak aku kata sepatutnya sejukkan dulu baru boleh bungkus sebab kalau bungkus panas-pans kata mak aku nanti cepat basi..Tapi bila tanya kenapa mak aku bungkus juga walaupun masih panas..Mak aku kata kalau nak tunggu sejuk alamatnya bas tu akan ..say hai..hai..bye..bye la....hahahaha

MASAK KICAP DAGING..mak aku
1kg daging - x perlu potong -rebus hingga empuk dahulu baru potong-potong-simpan air rebusan
1cawan kicap manis
1camt pes asam jawa
sikit garam
4 biji kentang- potong & goreng hingga masak
1 bawang besar-hiris
2 cili hijau & merah

bahan tumis:
2 bawang kecil-hiris
3 bawang putih-hiris
sikit kayu manis,buah pelaga & bunga lawang
1bungkus rempah kari
1bungkus rempah kurma
1 halia-hiris
minyak untuk tumis

1. Panaskan minyak & masukkan semua bahan tumis kecuali rempah kari & rempah kurma.
2. Bila bahan tumis dah garing baru masukkan kedua-dua rempah yang dibancuh dengan air.Biar hingga garing
3.Masukkan daging yang telah direbus & dihiris...& kicap
4.Masukkan air rebusan daging,kentang ,pes asam jawa .
5. Rasa dahulu sblm letak garam kerana kicap sudah masin.
6. Bila mendidih masukkan bawang besar hiris & cili potong..siapppppp...!!!!

SAMBAL KERING TEMPE..mak aku
2 bungkus besar tempe-hiris nipis & goreng garing
(Guna tempe daun yang baru...kalau tempe yang dah agak lama nanti goreng x rangup)
1cawa ikan bilis- goreng garing
1cawan kacang tanah-goreng garing
2 keping gula melaka-gula nnissey kelantan
sikit garam
1 camt pes asam jawa
minyak

bahan blend:
15 cili kering-rebus hingga lembut
1 bawang besar
3 bawang putih

1.
Guna tempe yang masih baru...Lagi bagus kalau dapat tempe daun..Yang ni mak aku beli kat Pasar Tani Permaisuri hari Sabtu..
 2. Potong nipis-nipis baru digoreng garing...Tempe ni agak besar..2 keping dapat 2 mangkuk selepas dipotong nipis..
3.Tempe,ikan bilis & kacang tanah siap dogoreng garing..
4. Panaskan minyak anggaran 1/2 cawan
5. Tumis bahan blend hingga garing.Pastu masukkan pes asam jawa & sikit garam
6. pecah-pecahkan 2 keping gula melaka a.k.a nnisey kelantan ni & kacau hingga gula larut..
Sambal ni kena agak manis supaya selain sedap gula juga membuatkan sambal ni tahan lebih lama

7. Bila sudah nampak pekat & sedikit gelap sebab gula sudah mencair..Masukkan semua bahan yang dah goreng garing & gaul cepat-cepat hingga semua bahan bersalut sambal.. .
Kena biarkan sejuk dulu & simpan dalam bekas bertutup rapat supaya kekal rangup... Yang ni mak aku dah asingkan separuh & selerakkan dalam dulang supaya cepat sejuk sebab nak bungkus untuk kakak
Ikan Keli Goreng juga sedang bersidai...togel je...cuci bersih & sapu garam & kunit & goreng garing
Haaa.....yang ni mak aku kata aku  kena belajar silat dulu baru boleh goreng ikan keli...
Kenapa plak kena belajar silat..?
Haaa...kata mak aku..senang nak tepis sebab ikan keli ni masa goreng akan malatop-latop..!!!!!

Selain Nasi & Lauk-lauk tu...kakak juga nak sangat makan & bawa Popia Simpul Kasih ni...
Mak aku buat 2 balang tapi sebab dah x muat beg ...kakak hanya bawa 1 balang kecik je..Balang yang besar tinggal...
Aminnnnnnnnn....nasib baik x muat...Kalau muat beg tu tentu kakak amik semuanya..
Mana nak muat beg kakak tu...Macam2 barang dia nak bawa...
Milo,Nestum,Mee Segera,Biskut,kordial Blackcurrent....siap beli jeans baru..t-shirt la.macam-macam
Aku rasa nak je cakap ngan kakak:
"Lain kali balik jangan bawa beg,,,tapi bawa la trolly......."
Hahahahahahahahahahhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....


No comments:

Post a Comment