Monday, 20 January 2014

BENGKANG UBI...LAIN AKU NAK...LAIN YANG MAK AKU BUAT...


Semalam aku minta mak aku masak pavlova..Mak aku x layan pun..Tapi kakak kata nanti minggu ni dia akan buat..dengan syarat jangan ada sesiapa kacau dia..huh,eleh...macam la aku nak sangat kacau dia...yerk..!!!!
Pastu aku cakap teringin nak makan Kueh Bengkang....
Sekali..semalam petang mak aku masak kuih ni...Bengkang Ubi....
Laaa...aku bukan nak Kuih Bengkang Ubi...Aku nak Kuih Bengkang macam dalam Kampung Boy tu...Yang mak dia masak guna dapur kayu & sabut kelapa..Warna dia putih & ada kerak-kerak hitam sikit...Nampak sedap sangat...Memang la aku tau xde dapur kayu & sabut kelapa .tapi tahun lepas mak aku dah pernah buat guna oven je pun boleh & sedap sangat..Nenek pernah juga buat guna dapur kayu & sabut kelapa masa kat kampung....
Pastu mak aku bleh plak cakap  yang aku x cakap betul-betul..Mak aku kata yang putih tu namanya Bengkang Tepung Beras....hmmm,mana aku tau...
Walaupun x suka..aku makan la juga 2 ketul kuih Bengkang ubi ni sebab mak aku dah buat...
Rasa dia..?
Hmmm...boleh la..sedap la juga..rasa lemak & manis tapi aku tetap terbayang- bayang Kuih  Bengkang yang putih tu.



Mulanya memang aku nampak mak aku tengah campur gula dalam ni..Memang nampak warna putih .Tu yang aku ingatkan Bengkang Putih tu..Rupanya ini ubi kayu yang mak aku dah blend...Aku x nampak plak bila masa mak aku blend ubi kayu...
 Bila tengok mak aku campur warna kuning ..baru aku tanya mak aku sebab aku nak warna putih..Baru lah tau mak aku nak buat Bengkang Ubi & BUKANNYA Bengkang Tepung Beras yang putih tu..huhuhu
Tapi mak aku janji nanti lain kali dia buat Bengkang Tepung Beras tu...hehehe
Mak aku kata dia gaka-agak je resipi ni..bolej adjust la kalau nak buat lain kali..

BENGKANG UBI KAYU ..mak aku nyer peberet..
2 cawan ubi kayu parut/blend yang dah ditapis
1 1/2 cwn gula pasir
3 cawan santan
sikit garam
sikit warna kuning -guna star brand
sikit margerine
1. Parut ubi @ potong kecik2 & blend je..mak aku kata dia guna 2 ketul
2. Tapis ubi  & biar hingga airnya jernih..Ambil tepung yang mendap camput dalam ubi parut.Tepung yang mendap ni perlu diambil kerana jika tidak diambil dan dicampurkan sekali kuih akan terasa kasar & tidak kenyal..Ini namanya kanji ubi.
3. Tambah gula.garam,santan & warna kuning supaya cantik.Biar nampak lembik & agak cair xpe sebab nanti kuihnya sedap,Kalau kurang guna santan nanti bila bakar kuih akan cepat masak tetapi keras & tidak begitu kenyal..Kenyal tu maknanya macam liat-liat sikit bila digigit.
4. Sapu acuan dengan marjerin.Kalau tiada boleh guna minyak je.


Pastu..terus je la tengok & amik gambar proses mak aku buat Kuih Bengkang Ubi tu..Ni mak aku kata kena sapu acuan kekdengan marjerin sebab nak bakar Bengkang tu..Mak aku kata dia guna bekas yang ring dia boleh buka supaya senang nak tanggalkan bengkang tu nanti..


5. Dah tuang ubi tu dalam acuan dia...kena la alas dengan aluminium foil sebab mak aku kata acuan tu x berapa rapat .Nanti takut air dia meleleh dalam oven.Kalau guna acuan biasa mak aku kata xyah alaspun xpe
6. Lepas bakar dalam oven dalam 1 jam...macam ni la rupa Kuih Bengkang Ubi tu...
7. Patutnya kena biar sejuk dulu baru buka ring keliling tu..Tapi mak aku kata sebab dia dah x sabar nak makan..masa panas2 tu juga mak aku buka..
8. Potong & makan....nyum..nyum..nyum..
Rupa dia macam kek la...Mak aku kata kek la juga ni kek ubi kayu cara melayu...kalau di english kan jadi la Malay Style Casava Cake...Camtu ke..?



4 comments:

  1. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ best le jg smbil dgr lawak jenake ahak2πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  2. Leh bgtau scara detail x tepung mendap tu yg mcmna...part dr stu yg konpius ni.maaf bru nk belajar msk kuih ni.tkasih cella😊☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...
      kiter pun mak kiter jer yanv masak..
      Tapi pasal tepung mendap tu sis leh tengok post kiter ikut link bawah nj...
      Entri yg link bawah ni ada step & pic pasal tepung mendap tu..

      http://namakucell.blogspot.my/2017/06/bengkang-ubi-kayu.html?m=1

      Delete
  3. kalau x dapat link tu..
    Taipkan..
    namakucella- bengkang ubi

    ( entri 15 Jun 2017)

    semoga ianya membantu..
    gud luck..!!!

    ReplyDelete