Monday 28 October 2013

AYAM GAJUS...


Ni lauk hari Khamis...Mak aku kata lauk ni namanya Ayam Gajus...hmm...masa ni aku dah kenyang makan roti ngan nutella...sebab lambat sangat tunggu mak aku masak...
Mak aku kata namanya Ayam Gajus sbb ada ayam & ada gajus...hahaha..senang je mak aku ni....xtau la plak mak aku gurau ke..atau memang namanya camtu...
Memang ada banyak gajus dalam lauk ni...tengok dekat baru nampak...Aku makan gajus je sbb xnak makan nasi..Aku nampak kakak la makan banyak & banyak kali kakak dok cakap sedap sambil tambah nasi...
Mak aku masak satu lauk ni jew...xde lauk lain pun..tapi kakak tetap kata lauk ni sedap...mak aku kata x susah sangat nak masak lauk ni sebab campur semua & goreng je...

AYAM GAJUS
2keping dada ayam
1 cawan gajus
3 sudu kicap
2 sudu sos tiram
5 batang cili kering- gunting 1 cm
2 pokok daun bawang
1 bawang besar
1/2 cawan minyak

1. Dada ayam potong dadu...perap ngan kicap & sos tiram.
2. Panas minyak & goreng gajus sampai golden brown..angkat.
3.Dalam minyak yang sama goreng cili kering yang dh gunting sekejap sahaja...kejap je sbb cili cepat hangus...masa ni baunya wangi sangat..angkat cili tu.
4. Dalam minyak yang sama..tuangkan ayam tadi yang dh diperap.Goreng beberapa minit..
5. Pastu masukkan bawang besar,gajus,cili yang dah goreng & daun bawang...Garam x payah masuk sbb dah masin..



No comments:

Post a Comment