Hari ni nak citer pasal Mihun Sup....
Ni la Mihun Sup yang mak aku masak semalam....Mak aku kata ni Mihun Sup Selatan....Hmmm xtau la plak aku ada Mihun Sup Selatan...Ntah2 ada lg mihun sup Utara ke.. Timur ke...Barat ke... Barat Daya...Timur Laut ke..hehehe
Haaa..nampak tu berasap lg mihun sup tu..ni aku nyer...aku xnak sayur2 dia banyak2...sambal kicap pun nk cikit jew..limau nipis mesti ada..& daging nak lebih...
Kakak nak makan sup tu ngan nasi impit....Mak aku kata ni kira soto daging la...Semalam tu soto madura....Kakak xnak limau...xnak bawang goreng...hmmm banyak la yag dia xnak...yg dia nak tu je..kacang sukit & daging sikit..Kuah je banyak....
Ni mak aku nyer masa dia buka puasa smalam...masa ni belum bubuh kuah sup...Tengok la masa kt camera tu...Aku ngan kakak makan pukul 6 lebih lepas aku balik skolah agama...mak aku makan pkl 7 lebih.. Smalam maghrib masuk pukul 7.23 untuk wilayah Persekutuan Kuala Lumpur & kawasan2 yang sewaktu dengannya....hahaha..rasa macam kerje kt radio & TV la plak....
Mak aku nyer ..bukan saja banayk sayur2 jew...Tengok la tu...kuah & dagingpun banyak....penuh..hahahaha...
Kata mak aku lagi ...ini mak aku panggil Mihun Sup Selatan sbb mihunnya putih...pastu boleh makan ngan nasi impit...Pastu makan ngan taugeh...limau nipis & ada sambal kicap....& patutnya ada "Pegedil"..Pegedil tu mak cakap...rupanya macam cucur badak tapi buat dengan ubi kentang rebus campur macam2...
Kalau Mihun Sup Utara....mihunnya kuning macam mak aku buat kt kampung masa raya hari tu...Mihun Sup Utara x makan ngan sambal kicap tapi dia ada sos dia warna merah....Bila campur dalam mihun sup nampak la mihunnya kuning & kuah dh jadi merah macam kuah asam pedas pun ada....Lagi satu Mihun Sup Utara makan dengan lobak masin..tauhu goreng ...daun sup & bawang goreng...Aku pun baru perasan memang mak aku selalu buat mihun sup yang kuning tu...tp xtau la plak tu mihun sup utara nama dia...aku tau makan jew....
Nanti la aku citer lagi pasal Mihun Sup Utara ni kalau mak aku ada buat nanti...
Sup ni..kata mak aku lebih kurang macam soto madura yang mak aku buat 2 hari lepas..tapi ada beberapa bahan yg xpayah guna & ada beberapa yg ditambah...
MIHUN SUP SELATAN...RESIPI MAK AKU..
Sup :
500 gm daging- rebus dgn air yg banyak
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
1 ketul halia
1 bungkus rempah sup serbuk
minyak masak
garam,gula
* pesan mak aku lagi...kalau xguna serbuk sup tu kena guna
kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang, buah pelaga & buah pala
untuk tumis..baru ada bau sup...kalau guna rempah sup tu semua dh ada...
Mihun/Mee/Kuayteow/ Nasi Impit
Hiasan:
daun sup
tauge mentah
limau nipis
bawang goreng
kacang tanah goreng
Sambal Kicap:
15 biji cili padi
2 bawang putih
gula,garam,cuka
**** Mak aku pesan...goreng dulu cili & bawang putih..pastu blend ngan kicap ,gula,garam & cuka....selain lebih sedap..dengan menggoreng dulu cili tu..x la sakit perut nanti..heee
1. Rebus daging terlebih dahulu supaya cepat...Kalau xnak rebus..nk masuk terus pun...bole...tp tungg la lama sikit sampai daging tu empuk...
2. Blend semua bawang2 & halia bersama rempah sup...
3. Panas minyak & tumis semua bahan blend4.Bila dh naik minyak..masukkan daging yang direbus bersama air tu skali..Kalau nk potong dulu daging tu pun boleh
5. Masuk plak garam,gula ...gula tu sikitttt je tau...
6. bila dh masak..hidang la ngan nasi impit boleh..kuaew teow boleh...mee boleh...mihun boleh
7. Jangan lupa bahan2 hiasannya tu...tp aku x berapa suka banyak "sampah-sarap" tu...aku suka makan ngan kuah jew..boh sambal kicap sikit dh cukup....heee
**** Ni la gi yang mak aku pesan...Kalau nk makan dgn nasi impit..rebus la awal2...bukannya sambil masak sup sambil tu baru terhegeh2 nk rebus nasi impit...Hmmm ..mak aku mmg camtu...banyak sangat pesannya...tp..ada juga aku x ikut...heeeee
No comments:
Post a Comment