Hahahaha...macam la suspen...bukan apa pun..Mak aku bukan buat hal apa sangat pun....!!
Cuma mak aku buat hal x masak nasik lagi hari ni.....tapi dia masak benda lainAla...aku nk makan nasi putih la...Nasi putih ngan telur goreng pun xpe...Tapi kalau boleh nak lanasik putih ngan ayam goreng...Nak peha ayam tau...!!! heee
Mak aku x masak nasik hari ni....nak jimat beras kot....hahahaha...Pagi tadi pun bawa Nugget Ikan je ...Tapi balik skolah aku beli ayam goreng ngan air A&W...heeee
Petang ni mak aku masak ni la plak...
Hmmm...serious..mak aku masak ni....macam mangkuk kosong jew kan...
Pastu...ada plak benda2 ni....Yang putih tu isi ayam....yang hijau tu daun sup..yang coklat cair tu mak aku kata lobak masin...Yang warna gelap tu ikan bilis goreng.....hmmm..ikan bilis tu..bilis mata biru yang beli kat Pangkor hari tu la....ada lagi..
Bila dicampur2..jadi cam ni...Hahahahaa....Bubur Nasi la......Mak aku kata ada juga orang panggil bubur ayam.....Mak aku kata kawan dia orang Kelantan panggil Nasi Air.....
Bubur nasi ni selalu juga mak aku masak...nak2 kalau aku demam...Dulu abang selalu suruh mak aku masak bubur nasi ni sbb abang aku suka bubur nasi...Huhuhuhu...windu la plak kt abanggggggg!!!!!
Selepas beberapa minit....ni la bakinya...masih banyak kan....Bukan sbb x sedap tapi sbb PANASSSS....hhuhu,,,bubur nasi ni memang panas...lambat la plak nak sejuk
BUBUR NASI/BUBUR AYAM.... RESIPI MAK AKU
1 cawan beras wangi
10 xwn air
1 dada ayam
1 kiub ayam
sikit halia- potong halus panjang2
1. Basuh & rebus beras tu dgn semua bahan sampai hancur & pekat.Bila dh masak..keluarkan dada ayam yg seketul tu & carik2kan..
2. Hidangkan dengan:
- daun sup cincang
- lobak masin potong kecik2
- bilis goreng
-kacang tanah goreng ( mak aku xbuat pun)
- telur masin - x beli pun
- apa2 je lauk @ sayur
**** Pesan mak aku kalau nak bubur nasi yang cantik dan sedap gunakan beras wangi...selain baunya harumm..bubur tu akan jadi pekat & cantik sbb beras wangi ni melekit sbb banyak kanji...
***** Pesan mak aku lagi..Masak dalam rice cooker dengan air macam masak nasi biasa...sambil tu masak air dalam cerek juga...bila air dalam nasi tu makin kering tambah la air panas yang dimasak tadi & rajin2 la kacau...jadi nasi tu akan sentiasa mendidih & cepat hancur... Kalau asyik tambah air biasa yang sejuk nanti nasi tu lambat nk mendidih semula sbb dh terbantut..hehehehe
**** Lagi pesan mak aku:
JANGAN sekali2 buat nasi impit guna beras wangi sbb memang x cantik...Nasi impit tu xkan kering & sentiasa melengas w/p rasanya sedap & bukan la basi..Aku rasa dh banyak kali mak aku cakap kt aku ngan kakak macam tu...2 hari lepas masa buat nasi impt,mak aku guna ketupat mini Adabi...bau dia wangi mcm beras wangi...Pastu mak aku ada bubuh beras wangi tu dlm 2 plastik kecik & rebus sama2 katupat mini tu...mak aku kata dia dh tau hasilnya nanti mmg lembik & xkan keras..tapi saja nk tunjukkan pada aku & kakak....tp memang melengas & lembik je.. Tu sbb bila buat bubur dia cantik sbb dai sentiasa melekit & x akan keras beku dalam periuk...Kalau dh terbuat juga...makan je lah w/p x cantik...hehehe
No comments:
Post a Comment