tag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post5414491879909821682..comments2024-03-29T03:54:03.468+08:00Comments on namakucella: TIWOL namakucellahttp://www.blogger.com/profile/17990326186598734786noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-58988160598803825102020-11-24T17:25:18.981+08:002020-11-24T17:25:18.981+08:00Owh direndam hingga lembut yer. Saya belum pernah ...Owh direndam hingga lembut yer. Saya belum pernah melihat sepenuhnya dari permulaan. Kalau macam cikgu cerita ni rendam macam ubi gadung juga. Cuma ubi gadung disagat nipis macam kerepek sebelum rendam.Bila rendam ia lembik tapi tak hancur. Bila kukus dia jd mekar semula.. Cikgu belajarlah dari emak cikgu.nanti kongsikan ilmunya dengan kami. Sayang dibiar hilangnamakucellahttps://www.blogger.com/profile/09014063922038091392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-62718097527526687502020-11-24T17:21:50.508+08:002020-11-24T17:21:50.508+08:00Owh... Ubi tu rendam sampai hancur ke.. Saya inga...Owh... Ubi tu rendam sampai hancur ke.. Saya ingatkan rendam tu untuk buang kanji & ubinya masih keras ssbab pernah makan yang bau masam tu bentuknya berketul sebesar ibu jari dikukis digaul kelapa. Warnanya putih kuning bukan gelap macam saya masak kat atas tunamakucellahttps://www.blogger.com/profile/09014063922038091392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-47213637294884031572020-11-24T17:19:48.439+08:002020-11-24T17:19:48.439+08:00Waaahhh boleh buat kuih koci ke.. Daun pisang ada ...Waaahhh boleh buat kuih koci ke.. Daun pisang ada ni tapi inti pula kemalasan... TQ infonamakucellahttps://www.blogger.com/profile/09014063922038091392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-89916092027225406782020-11-24T17:18:53.765+08:002020-11-24T17:18:53.765+08:00Hebat orang-orang dulu kan. Kreatif dalam mempelba...Hebat orang-orang dulu kan. Kreatif dalam mempelbagaikan hasil makanan sekeliling. Sayangnya banyak yang kita lupakannamakucellahttps://www.blogger.com/profile/09014063922038091392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-2386171634046500482020-11-24T15:33:45.984+08:002020-11-24T15:33:45.984+08:00Masa kecik2 dulu selalu tengok mak masukkan ubi da...Masa kecik2 dulu selalu tengok mak masukkan ubi dalam karung. lepas tu karung ubi dimasukkan dalam parit yang airnya mengalir. Tak ingat berapa lama, tapi berhari2 jugalah sehingga ubi itu lembik. karung ubi dibawa ke darat.memang ada bau busuk sewaktu karung dibuka, isi ubi yang sudah lembik dipisahkan dari kulitnya. Kemudian isi ubi tadi dijemur hingga kering. Lepas tu ... Ingat-ingat lupa dah macamana prosesnya.Bila sudah kering, ubi jadi hancur seperti tepung (mungkin mak tumbuk) atau memang ubi sudah semulajadi jadi tepung terus sbb lama direndam. Yang saya ingat seterusnya mak simpan tepung tadi dalam balang. Kalau nak makan, mak kukus, tambah kelapa parut dan garam.Ada juga mak buat lepat tiwol.Kalau tak silap, ubi yg berbau busuk tu dipanggil gaplek, dan yg sudah jadi tepung itu dipanggil tiwol. Allah... Teruk betul saya ni.Nama saja anak Jawa, tapi lupa benda2 ni.Amiehttps://www.blogger.com/profile/04466121110469322533noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-58668930546523191652020-11-24T15:30:03.339+08:002020-11-24T15:30:03.339+08:00Kecik2 dulu ingat jugak Ada Ubi yg kena rendam dul...Kecik2 dulu ingat jugak Ada Ubi yg kena rendam dulu smpi lembut pastu ramas2 bagi hancur jemur kering .bila nak mkn tumbuk halus kemudian kukus mcm sagu.<br />Ada jugak versi potong kecik2 jemur kering. Dulu kecik Tak ambik pot sbb tak suka bau mcm Ubi busuk tapi tetpaksa makan sbb tak ada berasAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/03519743018174890767noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-69644622453687097972020-11-24T15:23:04.655+08:002020-11-24T15:23:04.655+08:00Ni sedap! Last mkn ni masa kecil2 dulu. Haha saya ...Ni sedap! Last mkn ni masa kecil2 dulu. Haha saya ni selera kmpung. Dulu nenek buat ni sbb kat kampung bnyk tanam ubi. Ibu saya ckp boleh dibuat kuih koci. Faiqhttps://www.blogger.com/profile/08476060672608327374noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-61259463696899789542020-11-24T11:29:06.303+08:002020-11-24T11:29:06.303+08:00Tiwol..teringat dulu masa kecik. Mak saya selalu b...Tiwol..teringat dulu masa kecik. Mak saya selalu buat tiwol ni sendiri. Tapi kalau tak silap guna ubi biasa je. Jemur tengah panas. Tak ingat keseluruhan proses tapi memang selalu la mak buat masa dulu². Sekarang ni, mak pun dah xkuasa nak buat sbb ubi pun payah nak dapat. Hihihi.Jaja Ahmadhttps://www.blogger.com/profile/08040477964689607953noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-69876735005402908672020-11-24T08:02:27.747+08:002020-11-24T08:02:27.747+08:00Hihihi...
Saya telah mengkonfiuskan ek.. Hihihi
Ya...Hihihi...<br />Saya telah mengkonfiuskan ek.. Hihihi<br />Yang saya faham gaplek tu yang belum masak tu. Gaplek yang dah masak dipanggil tiwol.<br />Ke saya salah faham sebab ni bukan makanan tradisi kampung saya ni. Tapi saya suka. <br />Masa order, suplier cakap gaplek ni lah dimasak menjadi tiwol.Saya cium tiada bau masam seperti yang saya nak, tapi dah katanya gaplek ni dimasak untuk jadikan tiwol.. <br />Hehehe betulkan tau kalau salah<br />Sebab saya hanya tulis apa yang saya tahu. Kalau dapat jawapan yang pasti nanti saya betulkan info.. 🌹🌹🌹namakucellahttps://www.blogger.com/profile/09014063922038091392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-79753132689054174822020-11-24T07:50:41.855+08:002020-11-24T07:50:41.855+08:00Saya suka SK
Rasa lemak liat macam pulutSaya suka SK<br />Rasa lemak liat macam pulutnamakucellahttps://www.blogger.com/profile/09014063922038091392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-64494311994096626182020-11-24T06:49:34.190+08:002020-11-24T06:49:34.190+08:00Tiwol & gaplek tu benda yang sama ke mak cella...Tiwol & gaplek tu benda yang sama ke mak cella?...keliru akak,sebab kalau tiwol tu akak tau lah .Orang kampung dulu selalu buat,tau lah sejak zaman budak2 dulu.saniahibrahimhttps://www.blogger.com/profile/18379502062704884719noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9133466866985275839.post-76293614620596264722020-11-23T23:25:38.464+08:002020-11-23T23:25:38.464+08:00Sy Tak pernah makan tiwol ni, kalau mak Cella suka...Sy Tak pernah makan tiwol ni, kalau mak Cella suka, maknanya sedap la tu kanSeri Kandi Tanah Jauharhttps://www.blogger.com/profile/04855811925213198636noreply@blogger.com