Salam Ramdhan ke-7
Jom tengok menu iftar kat rumah saya pada Ramadhan ke-6 semalam.
AYAM BERLADO
10 ketul ayam(gaul garam kunyit dan goreng)
Minyak,garam & gula.
Daun limau purut(jika suka)
Bahan Blend:
2 genggam cili padi merah Bangladesh( boleh ganti cili jenis lain)
1 bawang besar.
1 labu bawang putih.
1 biji tomato masak.
1. Goreng ayam hingga masak.Tak perlu terlalu garing.
2. Goreng semua cili dan bawang-bawangan hingga masak.Blend kasar-kasar jangan terlalu halus.Jika tomato sudah berair tak perlu tambah air untuk blend.
3. Tumis bahan blend kasar tadi dalam minyak yang sama.Perisakan dengan garam dan gula secukupnya.
Tak payah masak lama sebab semua bahan dah masak...
4. Kalau guna daun limau purut masukkan sekali..
5. Sesuaikan rasa..
BROCCOLI TUMIS BAWANG PUTIH
1 biji broccoli - siaz kecil
1 bungkus cendawan enoki
1 keping dada ayam- hiris panjang + sikit garam
1 cili merah- hiris
1 sudu teh garam
1 sudu teh kicap manis
1 sudu teh tepung ubi/tepung jagung
3 sudu minyak
10 ulas bawang putih
1. Broccoli dicraikan kelopaknya dan rendam air.
2. Jerang air dalam kuali dan celur broccoli selama anggaran 1 minit. terus angkat dan masukkan kedalam air sejuk supaya warnanya hijau cantik
3. Bawang putih didadu halus
4. Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga golden.Angkat bawang putih bersama minyaknya
5. Sisa-sisa minyak bawang putih tadi ditumis isi ayam yang sudah digaul sikit garam supaya tidak melekat pada kuali.
6. Tambah kicap dan cendawan enoki.Gaul rata
7. Bancuh tepung jagung bersama2 sudu air dan masukkan ke dalam sayur.Kacau dan matikan api.
8. Kaut sayur dan masukkan dalam mangkuk.
9. Curahkan bawang putih goreng bersama minyaknya atas permukaan sayur.Siap
Menanti azan..
Cella ni tak serik-serik..dibelinya pula air tembikai.
Alhamdulillah...semua nampaks sedap...
ReplyDeleteSaya tercari-cari kurma sejuk beku di LD. Tahun lepas ada, tahun ni tak ada pula. Kalau di LD 500 gram RM45.
ReplyDeleteSy serik beli kurma frozen tu, lebih suka kurma room temperature. TTK tu tak serik2 eh kena scam dgn air BR, hahaha.
ReplyDeletewahhhhh macam-macam menu nya kak best betul lah, sempat akak masak semua menu ya. Salute dana tau. Aduh mudah kene scam la Cella ni, percaya sungguh kt bazar tu hehehhe... udahnya air sirap tembikai
ReplyDeleteBuat cili kicap camtu memang sedap kan kak. Perah limau bertambah umphhh 😊.
ReplyDeleteSian Cella, 2 hari berturut tak dapat air sedap. Agak²nye hari ni dia nak beli air lagi tak. Hihihi
Sikit je mamaCella makan ya. Tak tergoda pulak dengan ayam berlado.
ReplyDeleteAda ya yang jual menipu gitu? Huh! Sian Cella.
Tak serik² cella ni ye hehe...
ReplyDeleteAyam tu tak letak tomato boleh tak MC? Malaslah pulak nak keluar beli tomato huhu...
gemuk geram tengok ikan selayang tu kak sedap cicah cili kicap byk isi..alahai kesian cella agaknya terliur tengok warna yg menarik tu
ReplyDeleteMANA NAK BELI KURMA SEJUK BEKU TU ;)
ReplyDeleteBila pulak akak nk mkn ayam balado tu? mcm byk je ayam tu.. hehe
ReplyDeletewow...portion lauk dalam pinggan tu boleh buat jadi slim melim tu
ReplyDeleteHari ni tak tau la apa Mak pah masak...balik nanti tengok la kan...kalau sempat SA masak la apa2 lauk...
ReplyDelete