Hari tu nampak video soup ni melintas kat wall.Nampak menarik.
Saya pun mencuba..
Sup Masam Pedas Ala Cina..
Wah,sedap la .
Jom la cuba kawan-kawan..Saya kalau benda sedap suka ajak yang lain juga mencuba..Seronok kalau dapat makan sedap berjemaah walau hanya kongsi pic @ resepi.
Kalau yang tak sedap,biar dendiam dalam draff..hihihi
SUP CENDAWAN MASAM PEDAS ALA CINA
10 cendawan shitake kering - rendam kembang dan hiris
5 Cendawan hitam kering( black fungus)- rendam dan hiris
1 pack tauhu lembut- hiris halus memanjang
( toreh-toreh saja sebb tauhu lembut yang buat tauhu kukus tu)
2 bawang putih & sikit halia (semua dicincang)
1 cili merah(cincang)
1 telur( kacau)
1 sudu tepung jagung(tapi saya lagi suka guna tepung ubi)
2 kiub ayam
Sikit minyak dan minyak bijan
Daun sup dan daun bawang.
Sos tiram,kicap masin, sos cili,cuka makan & serbuk lada sulah
1. Panas sesudu minyak dan tumis bawang putih+ halia cincang.
2. Masukkan 5-6 cawan air hingga mendidih.
3. Tambah kiub ayam,segala sos dan kicap,cuka dan semua cendawan serta tauhu lembik cincang.Sesuaikan rasa.
4. Bancuh tepung jagung dengan sikit air dan tuangkan dalam sup sambil kacau hingga nampak sedikit pekat.
5. Kacau telur dan tuangkan dalam sup sambil dikacau membulat agar telurnya bertali.
6. Tabur daun bawang/daun sup dan renjiskan minyak bijan.
Sup panas sudah siap.
waduhh, wak tgk gmbr pun amat menyelerakan tuuh., nyum2
ReplyDeletetengok gambar pun dah nampak sedapnya kak...kalau hari2 hirup sup tanpa nasi mcm ni boleh pakai kebaya kita raya nanti kak hehe
ReplyDeleteWahh inilah resepi saya save semalam.. In shaa Allah akan ku cuba suatu hari nanti..
ReplyDeletealamak....terus SA terasa nak buat la kak...bahan semua ada tu kat rumah kecuali tepung jagung..pas tu kalau pillamen ketam pun ok gak kan kak...hiris halus2....SA nak rujuk resepi ni la nanti
ReplyDeleteMenggoda sungguh ni mamaCella!
ReplyDeleteKalau ada kerajinan nak jugak mencuba.
dapnye...makan la panas2 time sejuk2 ni kan..emmm
ReplyDeleteWarna sup masam pedas tu cantik!
ReplyDeleteMenggoda selera pulak!πππ
Selalu makan kalau kat Food Review Chinese Food, tak terfikir boleh buat sendiri rupanya, hihi.
ReplyDelete