Ni pukul 6.15 pagi berhenti solat subuh @ R&R Tapah..
Kita minum dulu lepas solat.Aqil kata kat surau lelaki orang terlalu ramai nak sujud pun susah terkena bontot orang lain🤣
Tapi betul..kat surau perempuan pun ramai.Mungkin semua pakat plan nak berenti Tapah.
Sampai rumah dalam pukul 10.30 pagi..
Tengahari terus gi kenduri @ kampung.
Dah agak lama tidak menghadiri kenduri @ Kedah sejak Covid 19
Tu yang pulun bertolak seawal mungkin nak mengejar pi kenduri.
Mesin tuai padi lekat la..Terbenam dalam selut tak dapat bergerak.Boleh dengar suara Aqil tanya..
Kenapa tak panggil.bomba tarik mesin padi tu?🤭
Kami sampai ketika tetamu sedang ramai beratur untuk mengambil makanan.
sampai organ dalaman.Sebab tu kalau kenduri haruslah ada mihun sup sebab ada banyak tulang daripada seekor lembu.Perut pula biasanya dijadikan kerabu bersama taugeh.
Banyak juga side dish selain nasi berlauk kari daging + batang pisang
(sebenarnya umbut batang pisang)ayam,kerabu,ulaman,sambal belacan.Ada ABC...ada roti puri,ada apam balik,mihun sup dan bubur.Minuman juga ada beberapa jenis.
"Kerabu Ubi Keladi Mentah"
Ya..ubi keladinya mentah tetapi specialnya tidak gatal langsung.Memang ada keladi khas dan bukan keladi sembarangan.Kata mak saya namanya "Keladi Telur"
Kata mak saya ,pohonnya hanya tumbuh subur dikawasan yang ada kerbau.Pokok keladi akan dibiarkan tua sehingga menghasilkan ubi menjadi batang berubi yang agak tinggi.Ubi yang panjang itulah dikulas dan disagat kasar memanjang dan mentah itulah dijadikan kerabu bersama bawang hiria,garam,sambal belacan,kerisik,santan pekat dan wajib lah ada limau nipis sebagai pelengkap rasa.
Rasanya?
Mmmm...makan sambil pejam mata
Mak pengantin ni junior saya dan senior setahun kot dari Achik.
Namanya Melur.
Klasik kan..?
Dulu zaman sekolah rendah kami sama sekolah dan sama mengaji qur'an di surau.Bila remaja Melur berhijrah dan menetap di Johor.Tetapi ini katanya balik kampung dan buat majlis perkahwinan anaknya di kampung.
Kali terakhir jumpa ketika Melur datang ziarah saya melahirkan anak sulung iatu anak bujang tu lebih suku abad yang lalu.
Lama kan....
Berjejak kasih la sambil bertukar nombor telefon.
Balik dari makan kenduri..Happy...sebab perut dah kenyang..dapat pula bunga telur dan gudis
kejap je ye kak sampai nya tak sampai 7 ke 8 jam ye ke kedah nun? teringat dana pernah pergi ke kedah uih sampai sakit bontot nak sampai tu hahahha...
ReplyDeletebila kenduri kawin di kampung bestnya banyak lauk kampung yang tak dapat jumpa di bandar dapat dijumpai. Kerabu keladi tu tak pernah dana nampak atau rasa, sebab jarang keladi tak di masak boleh di makan.
Ada ketika memang saya pun pernah menempuh 11 jam perjalanan KL - Kedah terutama musim perayaan.
DeleteKali ni +-5 jam perjalanan sebab berhenti sekali a
ja solat kat Tapah.Pastu .rngejar nak makan kenduri la sama..
Dulu zaman muda jalan tak jem tenaga pun muda lagi + masa tu kereta pun baru pernah pecut 4½ jam dah sampai rumah.Tapi tu ma sekali kot 🤭
Saman speed trap pun baru bayar sebelum Raya Puasa hari tu sebab ada dikaun 50%
🤣🤣🤣
Uish, dia pun balik makan kenduri haha ..
ReplyDeleteKerabu keladi tu tak besa makan MC tapi kerabu perut tu very the favorite orang Kedah kata :p
hihihi...
Deletemusim cuti sekolah la depa pakat buat kenduri kahwin..
Kerabu Ubi Keladi Mentah tu masa zaman kanak-kanak memang wajib ada kalau kenduri kahwin.Itu la tak sangka sekarang masih ada.Keladinya memang hanya Keladi Telur yang boleh dijadikan kerabu mentah tu.Mungkin tempat lain pun ada tapi tak semua orang tahu keladi tu boleh dijadikan kerabu mentah yang super duper sedap..hihihi
Tolak awal elak sangkut jem cuti² sekolah ni .
ReplyDeleteBetul tu CCL
DeleteKalau solat subuh di R&R biasanya memang ramai, kan, mungkin sebab masa singkat. tapi tak perlu risau sebab kemungkinan nak terjumpa yg terkentut tu, macam tak.. hahahhaha.
ReplyDeletePak Inche suka lauk kenduri macam ni.
Haaaa...
DeleteSaya pun suka...
Dulu suku nasi-nasi berperisa..
Dah jadi orang lama ni suka nasi putih berlauk kampung pulak..hihihi