Dah kata berazam nak kembali masak dan bawa bekal..
Ada stok hati dan jantung qurban.Dalam rumah ni saya sorang ja makan organ-organ dalaman ni.Kecuali paru,ramaila peminatnya.
Untuk Adah & anak bujang tu saya asingkan sambal goreng versi campur daging sahaja.No hati..no jantung..no limpa..!
Sambal goreng yang versi hati,jantung & limpa ni agak gelap la sikit sebab penggunaan limpa kan..Limpa kan dia macam dark chocolate sikit.
Saya pernah makan sambal goreng bersantan yang sangat sedap air tangan Bibik iaitu arwah ibu Prof.Datuk Dr Awang Sariyan( DBP) ahli bahasa yang terkenal tu.Sambal Goreng Bersantan masakan Bibik memang sedap sangat.Semua cili merah dan cili hijau dihiris nipis dan kesedapan tu masih saya ingat hingga sekarang.Itulah sekali dapat saya rasa air tangan Bibik pada tahun 90-an dulu lagi.
Namun sambal goreng bersantan yang saya masak ni hanya masak ikut apa yang ada sahaja.
SAMBAL GORENG BERSANTAN
½ kg hati lembu
½ kg jantung lembu
½ kg limpa lembu
½ kg paru lembu( saya tak ada stok)
5 keping tempe- dadu
5 biji kentang- dadu
5 cili merah - hiris nipis
5 cili hijau - hiris nipis
¹ cekak suhun-rendam dan kerat pendek.
1 kotak santan kara
1 sudu pes asam jawa Adabi
1 sudu besar gula perang
Minyak,garam,perasa
Bahan Blend:
1 genggam cili padi merah Bangladesh(+-30 biji)
10 biji cili merah
1 bawang besar
1 labu bawang putih.
3 serai
1 ruas halis
1. Hati,jantung dan limpa direbus 20 minit dan didadu.Kentang dan tempe juga didadu.Kemudian goreng semua bahan ini berasingan.
2. Dalam minyak sama,tumis bahan blend hingga naik minyak.Tambah air asam jawa,garam,gula dan perasa.
3. Masukkan bahan goreng tadi beserta santan.Masak hingga agak kering baru masukkan suhun.
4. Kacau sentiasa hingga kering dan sesuaikan rasa.
Ni kalau ada lontong daun pisang ni.. dah macam lontong kering dah ni
Saya masak agak banyak.Memang plan nak bawa bekal lebih makan ramai-ramai.Shifa,cik mek molek Klate tu kata dia nak bawa nasi dan ikan rebus goreng serta budu.
Dah macam makan tepi bendang🤣
Walau bukan apa sangat lauknya,tapi nikmatnya makan..Alhamdulillah,tengah kekenyangan ni..
Kak Izzah bagi ulam pucuk ubi rebus dan terung pipit rebus.Memang ngam dengan budu ter..🤣
Sedap sungguh ulaman pucuk salam dan pucuk putat ni.Saya petik pucuk salam tepi pondok jaga dan pucuk putat belakang tangki air..
Ya Allah sedapnyeeee.. meleleh-leleh ailio yang di siniii. Hahaha
ReplyDeleteHihihi...nasib baik bukan makyong....
Deleteuih sedapnya menu sambal goreng dengan ada paru, hati , limpa bagai tu.... makan lak berulam dan budu memang bertambah2
ReplyDeleteHihihi...taste kita ada persamaan..ada orang tak makan organ
DeleteSaya nak selit situ, nak ratah sambal goreng bersantan.... adududu... hati, limpa, paru!
ReplyDeleteMaim...mai..mai Cikgu Amie...kita ratah sama2..hihihi.
Deleteammi panggil sambal jawa...tapi kalau buat jarang letak organ dalaman kecuali pedal ayam
ReplyDeleteSaya pun tak tau sangat nama betulnya...cuma pernah makan sambal jawa versi sayur tempem tauhu tu dan juga versi santan no..dua2 sedap
DeleteKakak kantin kita selalu masak sambal goreng bersantan ni. Suka pilih organ2 yg banyak dalam tu, hihi.
ReplyDeleteKak Sab...mmmm...teringin nak rasa air tangan kak Sab & regular customer Kak Sab tu🤣
DeleteAlahai, semua favorite ni...ulam, budu, hati, limpa hihi...
ReplyDeletehihihi..kita geng la PH🤭
DeleteBekal berat? Berapa kilo tu...? hehehe
ReplyDeletehahaha....bekal berat 2kg..harap2 berat tuan dia turun 2kg🤣
DeleteRasanya belum pernah makan sambal goreng bersantan. Pernah makan sambal goreng tanpa santan je. Sedap ni. Lauk ni satu pun dah cukup. Ada pulak ulam ulaman. Tengok 2 pucuk tu terus teringat ulam tenggek burung yang dah lama saya mencari tak dapat dapat.
ReplyDeletePucuk samak ni rasa dia seakan tenggek burung juga cuma tenggek burung daunnya bercabang 3..
DeleteTak pernah makan lagi...tapi kalau ad apeluang SA nak cuba la makan...mesti sedap ni...
ReplyDeleteIn sha Allah sedap ni SA...kalau letak daging saja pum dah sedap
DeleteNampak sedappp..saya suka menu gini....Berselera makan makanan kampung, kan :)
ReplyDeleteBetul NS...kita yang pecinta makanan kampung suka kering2 ni
Delete