Monday 7 February 2022

MASAK KARI KAMBING PEKAT-PEKAT

 Ceritanya teringin nak makan nasi goreng kambing.Dah lama rasanya tak masak nasi goreng kambing..


Tapi sudahnya jadi kari kambing pekat



Memang sengaja buat pekat sebab nak gaul nasi kasi melekat-lekat kuah tu.


Satu rumah bau kari



KARI KAMBING

600gm kambing ( isi & tulang) 
( saya rebus dulu sebab nak cepat masak)
1 paket kecil rempahkari daging
1 paket kecil rempah kari ikan
3 biji kentang -
2 biji tomato - belah 4
1/2 kotak kecil santan
4 sudu minyak
garam,gula secubit

Bahan Tumis:
1 helai pandan
3 bunga lawang
1 kayu manis
5 cengkih
1/2 bawang besar- cincang
3 bawang putih - ketuk
1 ketul halia muda- hiris

1. Panaskan minyak & tumis semua bahan tumis

2. Masukkan bancuhan rempah kari ikan & kari daging & masak hingga naik minyak

3. Masukkan kambing bersama air rebusannya & kentang

4.BIla kentang empuk baru masukkan garam,tomato

5. Perlahankan api supaya naik minyak.Sesuaikan rasa


Dapat gaul kasi kuah melekat pada nasi baru puas makan.


8 comments:

  1. Ni kalau ada nasi minyak, memang serasi!

    ReplyDelete
  2. X aci.....kita x buat lagi laaaa....alaaa..terus teringin ni...acaner ni...

    ReplyDelete
  3. Kuah kari kambing yang pekat beginilah yang kita cari!

    ReplyDelete
  4. Waduh waduh sini pun ada kari kambing gak, memang kena buat juga ni...

    ReplyDelete
  5. Jon lah pi mydin carii kambing😋😋😋

    ReplyDelete
  6. Kalau ada kuah lebih, walaupun sikit, jgn buang mak cella.. bkn sllu msk kari kambing..cicah dgn lempeng atau roti pun sdp ni mak cella.. 🤩

    ReplyDelete
  7. Masakan kari pekat pekat ni baru mabeles rasa dia. Barulah kari.

    ReplyDelete
  8. kari kambing mmg kena pekat baru ngam..

    ReplyDelete