Pantas betul masa berlari..Dah minggu pertama bulan Oktober 2021.Kurang tiga bulan saja lagi 2021 akan meninggalkan kita.
Dia tengah cuti sem ni minggu ni. Tengah tunggu surat dari pihak universiti untuk dapatkan tarikh balik ke kampus.Tu yang dia layan saja bila minta snap pic ni..hihihi...
Ada beza ka pic by orang muda & orang tua?
APOM LENGGANG.
1½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum.
½ cawan nasi sejuk.
½ cawan gula.
½ paket mauripan yis.
½ sudu teh garam.
½ kotak santan kara.
1 cawan air.
1 biji telur.
1. Blend tepung beras,tepung gamdum,nasi,gula,garam,yis mauripan dan 1 cawan air hingga creamy.
2. Perapkan 2-3 jam.Biasanya kalau nak buat pagi saya blend malam.Biarlah perap lama pun.Takkan nak bangun pukul 2 pagi semata-mata nak blend tepung ni kan..hihihi.
Kalau nak minum petang saya blend semua ni pagi @ tengahari sambil-sambil masak lunch.
3. Kemudian nak masak baru tambah santan dan telur.Kacau sebati.
4. Panasakan pan.Saya guna pan kecik yang buat masak pancake tu.Sapu minyak dengan tisu.Api jangan kuat.
*Sapu kali pertama sahaja.Lepas tu tak perlu sapu minyak dah.Kalau kuali berminyak nanti warna kuih bertompok tak sekata.
4. Tuang sesenduk bancuhan dan lenggangkan hingga tebing pan supaya nanti kuih ranggup di tepi dan gebu di tengah.
5. Bila gelembung buih-buih dah pecah dan permukaan kuih nampak kering,terus lipat dan angkat.Tak perlu terbalikkan.
**Apom Lenggang ni boleh lipat macam apam balik.Boleh lipat kiri kanan.Boleh juga gulung.
Nampak gebu tengahnya dan garing rangup tepinya masa panas.Masa dah sejuk tepinya tak rangup dah tapi lembut sedap.
Haa..nampak dak...Berulas cantik tengahnya.Gebu lembut lemak manis.
kalo tgk kat fb gmbr2 mkanan mmg pesem amek sekerat2 jela..
ReplyDeleteorg muda mmg gitu kot.. haha
Ooo..macam tu style bebudak sekrang..hihihi
DeleteKalau ikut pada f&b, contoh tugasan untuk dimasukkan dalam portfolio pelajar bidang masakan, wajib ambil gambar penuh dengan pinggan, tak boleh tinggal sekerat atau hilang separuh nanti potong markah, hihi.
ReplyDeleteSy suka makan apom lenggang, tuang susu dan cicah kuah kari. Kalau India lepas cicah susu dia kaut gula merah kan...
Haaaa...tudiaaa,penerangan dari pensyarah jangan buat main..Silap.haribulan kena repeat paper.
DeleteKalau yang SK cakapntu appam mamak punya tu lagi garing sedap kan..Ka macam ni juga...
Sedapnyer SI apom lenggang...
ReplyDeleteSaya pun suka.Tapi anak-anak tidak begitu berminat..Padahal punya la sedap apom ni..hihihi
DeleteApom lenggang memang tak ada inti ye? Baru tahu. Seni masing masing mama cella. Kena tanya bidang yang pakar pasal gambar ni. Hihi..Kalau saya, suka fokus pada subject utama.
ReplyDeleteYa Fiza.Apom lenggang tak ada inti sebab dia dah lemak manis.Yang ada inti tu kami panggil Apom Perlis...hihihi
DeleteOhh macam tu. Makanan ni ada macam macam panggilannya kan. Lain tempat lain bunyinya.
Deletefeveret ccl
ReplyDeleteKita geng
DeleteSedap sangat ni Mama Cella.
ReplyDeleteKalau ada kat situ, saya nak ganggu Mama Cella melenggang apom, saya tukang makan! Sedap makan panas-panas ni...cecah kuah kari.
Hahahaha
Delete...mai la cikgu...bawa kari sekali tau
kopi faveret kita..
ReplyDeleteammi ni asyik lupa je nak order kat shopee..dah habis sungguh kang baru terhegeh2
Sediakan payung sebelum hujan...Sediakan kopi juga masa hujan jangan tunggu sampai habis terus🤭
DeleteSekali pandang macam apam balik...nampak sedap dan menyelerakan...eh.kena cuba ni..
ReplyDeleteCuba la...Tak susah & tak banyak bahan..Pak Zain pun boleh buat😅
Delete