Masak Asam Pedas Daging semalam petang.Sebabnya pagi hanya masak nasi goreng.Pun sendiri makan.Hanya tinggal dua beranak masing- masing mengadap kerja masing-masing.Cella dengan online classnya hanya minum susu betahan sampai ke melam.Tak mau makan takut mengantuk katanya.
Sejak dok beli bahan kisar dari Rose,memang saya dah tak kisar sendiri dah..Cili kering,bawang,serai,lengkuas hingga lah garam kunyit pun beli dari Rose.Mudah nak masak
1. Daging direbus seketul besar & bila empuk baru dihiris.Simpan air rebusan untuk kuah.
2. Panaskan anggaran ½ cawan minyak & tumis bawang,serai dan lengkuas.Bila harum masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan daging dan air rebusan daging.Tambah air asam jawa,garam,secubit gula dan daun limau purut.Biar hingga mendidih.
4. Bila mendudih,perlahankan api & biar merenih hingga naik minyak.Sesuaikan rasa.
Elok selesai masak dekat maghrib tu,anak bujang balik kerja tapawkan makanan pula.Dah ada makanan ,asam pedas ni kita tutup diam-diam,dibawa ke esok harinya.So,hari ni dah ada lauk asam pedas daging.Nanti sapa nak makan,goreng la telur dadar.
Eh,sapa yang makan?Awak sorang ja ada..Depa 3 beradik dengan agenda depa sendiri.Yang kerja,yang jumpa kawan,yang keluar ...depa mesti la makan kat luar..La ni lauk ni awak dah makan sikit dengan nasi goreng bawang pagi tadi.Ada lagi ½ kuali.Makanya malam ni kira lauk ni jugak lah kalau ada yang nak makan nasi.Tapi petang ni macam nak melempeng la...Nak cicah ngan kuah asam pedas ni...Hihihihi
Nampak menggoda selera sungguh masak asam pedas tu :)
ReplyDeleteAsam pedas daging in sha Allah sedap swbab air rebusan daging tu berperisa
DeleteLamanya tak masak asam pedas daging. Stok cili kisar dah habis. Tak ada pulak kawan2 yg jual, kat kedai selalu tk sedap 😓
ReplyDeleteKalau benda kering boleh jer hantar..Ini be da basah la pulak...
DeleteBetul nak beli cili kisar kat kedai selalunya jarang yang sedap
Asam pedas ni... masak hari-hari pun tak tolak. Sedap!
ReplyDeleteBetul
DeleteLagi dipanaskan lagi terasa sedap..hihihi