Lauk kesukaan anak-anak muda.Anak-anak tua,boleh sahaja makan tapi jika diberi pilihan,lebih memilih ikan masin.
SAMBAL BEBOLA AYAM + KENTANG
1/2 paket (30 biji) bebola ayam Ramly
2 biji kentang-potong wedges & goreng garing
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh gula perang
1 cawan cili blend + bawang blend.
1 batang serai - ketuk
1 bawang besar
1/2 cawan minyak
1. Panaskan minyak & goreng kentang.Masukkan pula bebola & goreng hingga nampak berubah warna.Tambah serai ketuk.
2. Terus masukkan bawang & cili blend.
3.Masukkan garam, gula dan masak hingga naik minyak.
4. Tambah bawang besar & cili padi. Sesuaikan rasa.
Sayur kangkung goreng Sebab sambal dah pedas,kangkung hanya goreng kicap rencah ikan bilis.Nak makan nanti boleh goreng telur dadar.Saya akan goreng ikan bilis @ ikan masin.
Betul, kesukaan anak anak muda. Sesekali tak ada idea masak lauk ni sedap jugak. sayur kangkung rangup rangup pedas sedap.
ReplyDeleteLauk senang nak makan takdak tulang 🤣
DeleteKak lin pun sllu msk sambal bebola dgg ramly ni bila kering idea nk msk apa.. tp tak pernah plk tambah kentang.. bole try ni.. tq bg idea mak cella.. 😉
ReplyDeleteSaya lagi suka bebola daging.Buat masak kurma pun sedap..ala kofta
DeleteSedapnya
ReplyDeleteBila nak cuba buat sambal bebola ni ek, sesekali ubah selera dalam rumah ni, hehe
ReplyDeleteSedap sambal tu siap bubuh �� lagi.������
ReplyDeleteAgak kerap jugak akak masak mdnu ni ek.. mmg fav anak2 sgt la tu
ReplyDelete