Semalam pula kak Mel bagi belimbing hijau ni. Katanya dia beli kat kedai Aceh. Kak Mel kata dia belikan sebab tahu saya suka belimbing buluh ni. Alhamdulillah, rezeki....
Belimbing buluh hijau & belimbing buluh kuning. Tengok buah bimbing ni pun dah kecur liur. Saya tidak suka makan asam asaman macam mangga muda ke, kundang muda bagai sebab gigi akan ngilu. Tapi kalau belimbing masam ni tidak pula saya menolak. Sudah terbayang nak masak jadikan lauk. Masak sampai belimbing tu lembut. Terus lenyel dengan lidah, terus hancur...tak payah kunyah..selamat gigi, takdak la nak ngilu lagi.. Hihihi
Masa kemarau ni memng pokok belimbing buluh rajin berbuah
ReplyDeleteMasa kemarau ni memng pokok belimbing buluh rajin berbuah
ReplyDeleteowh..belimbing nak cuaca panas rupanya..Wak banyak ilmu bertani..Tq info
DeleteBuat sambal belacan pun sedap.Dijerukkan kemudian di jemur bagi kering buat tambah dalam acar buah pun sedap
ReplyDeleteYa..saya jerukkan juga tu beiimbing kuning.Macam teringin nak makan acar limau la..ish...kecur liur dah ni
DeleteSedap beul ni hiris nipis, patahkan cili padi tambah cencaluk...wallllah!
ReplyDeleteLauk mak-mak memang kena dengan tekak kita kan...
Delete