Asalnya masak nasi impit kuah kacang. Lebihan nasi impit recycle jadi nasi impit goreng. Kuah kacang pula berbaki
Buat pula cucur kucai cicah kuah kacang. Ala-ala cucur udang utara. Tapi memang klon cucur udang pun. Cuma udang diganti ketam tiruan.. Hihihi
Coq udang kuah kacang.walaupun takdak udang pun. Sama la macam cucuq badak pun takdak badak pun dalamnya kan.. Hihihi
Sedap pula makan panas-panas. Sebab hujan lebat mencurah-curah diluar rumah. Nasib baik tiada guruh
Kuah kacang pula berulang dipanaskan semakin sedap (ke sedap sebab dah tinggal sikit.. Hihihi)
Cucur pulak rangup makan panas-panas.
Saya buat macam cucur udang juga.
Tepung gandum + sikit serbuk kunyit
Sebiji telur (sebab saya tak pakai yis)
Bawang besar hiris
Daun kucai
Cili potong
Crabstick hiris (pengganti udang)
Garam & sikit gula
*Mula saya bancuh tepung dengan telur & air suam macam nak buat cucur bawang.
Kemudian baru campur bahan lain. Biar 1/2 jam baru goreng
Buat besar-besar sebab nanti nak potong
Bila dah gunting nampak crabstick tu macam udang pula
Rasa pun lebih kurang sama
kalau ada kentang rebus goreng dan tauhu goreng lagi lah terangkat
ReplyDeleteWah.. Ala-ala rojak pasemboq kan..
DeleteAduh, ini feberet kita
ReplyDeleteHehehe.. Selamat menjamu mata untuk SK.. Hihihi
DeleteSedapnya makan cucur panas-panas1
ReplyDeleteAlhamdulillah... Sedap lagi cucur jaging cikgu
Delete