Wednesday 29 May 2019

CARA BUAT JERUK MAMAN & CARA MAKAN KERUK MAMAN

Minggu kepas mak aku asyok citer pasal Maman
maman ni bukan nama orang
Tapi maman ni zejenis sayur
Mak aku kata maman ni sejenis sayur tradisional...
Aikkkk....sayur pun ada tradisional & modern ke..?
Haaa...mak aku kata ada...
Mak aku kata sayur tradisional mean satur kampung la macam peria,petola,pucuk ubi,pucuk paku
Sayur modern mak aku cakap macam carrot,broccoli,peas etc
Mmm...macam tu ke


 Ni Jeruk Maman
Mak aku cakap ni makanan kampung yang mejadi nostalgia untuk golongan mak- mak ..bapak- bapak ..atuk- atuk  & nenek- nenek..
Mak aku kata bukan semua orang suka
Tapi bagi yang suka ....sayur jeruk ni sangatemancing selera
Haaa....bukan ikan jer orang pancing tau..!
Ni antara lauk iftar hari Isnin..
Ada mak aku masak Daging Goreng Kacang Panjang untuk aku
Tapi....
Tapi....
Tapi...aku lagi berselera makan nasi ngan Jeruk Maman ni..!!
Terkujat zirafah mak aku tengok aku pulun makan nasi berlaukkan jeruk.maman ni sampai bertambah aku makan nasi
Haaaa.....
Actually aku pun x tahu yang jetuk maman ni kena ngan selera aku
Sebab mak aku cakao masa mak aku kanak- kanak & masa muda- muda mak aku kata mak aku x suka Jeruk Maman
Ini pun mak aku buatkan jeruk maman just nak tunjukkan kepada aku sejenis makanan tradisional jer
Mak aku cakap mak aku memang x boleh brain yang aku akan suka Jeruk Maman ni
Haaaa....baghu ampa thau...!!!


 Ni la Jeruk Maman yang dah ready to eat
Mak aku  buat jeruk ni pada hari Sabtu
Haaa...baki dari manan yang buat RENDANG AYAM DENGAN MAMAN ...kat sini



Mak aku siap panggil aku dan tunjukkan cara bersihkan maman ni


Panjang la citer mak aku about pokok maman ni
Macam- macam.nostalgia la mak aku kaitkan..


Masa petik maman ni bau dia bukan lah menyelerakan..
Bau dia macam pahit


Ni bunga maman
Cantik juga
Pun mak aku petik sekali untuk dijeruk

CARA BUAT JERUK MAMAN
½ kg sayur maman segar
2 sudu teh garam halus
1 genggan ( 1/4 cawan nasi sejuk)
1/4 cawan air masak sejuk


Daun dipetik- petik dan dibasuh beberapa kali untuk membuang pasir yang melekat


Segenggam.nasi diperlukan untuk lebih kurang 1/2 kg sayur maman


Sayur maman yang sudah dibasuh dimasukkan kedalam balang ..
Juga garam ditabur  garam
Caranya ialah lapiskan daun maman dan tabir sedikit garam..
Lapis lagi dan tabur lagi hingga habis sayur dan garam


Lapisan atas ditabur nasi sejuk
Tuangkan 1/4 cawan air masak
Agak- agak separuh tenggelam kerana nanti sayur akan mengecut dan tenggelam sendiri


Masa masih segar penuh balang


 Selepas 2 hari diperam
Daun berubah warna
Nasi akan tenggelam ke bawah
Sayur akan menyusut


 Bau jeruk
Tetapi bila dikunyah
Ianya rangup krup..krup..krup
Rasanya sedikit masin sedikit masam dan sedikit pahit


CARA MAKAN JERUK MAMAN


 Jeruk.maman bukan dimakan dengan banyak macam.makan sayur bayam
Tetapi sebagai pembuka selera
Ambil agak-agak segenggam jeruk maman bersama airnya
Tambah potongam bawang merah,potongan cili padi dan limau nipis
Gaulkan seperti kerabu



Jeruk.maman yang digaul dengan bawang,cili dan diperah limau dihidangkan bersama ikan bakar atau ikan rebus
Konsepnya ikan dicicah sambil dilenyekkan dalam jeruk maman..
Aummmm......
Huh.....Terkulat- kulat mak aku tengok aku makan dengam penuh selera
Aku x pandang Daging Kunyit Kacang Panjang yang mak aku masak..
1 mug penuh nasi yang mak aku kukus..
1/4 mak aku makan
3/4 aku habis kan...
Mak aku cakap kalau nenek tengok pun mau nenek terkezut aku boleh go ngan jeruk maman
Haduhhhhh.....aku dah pesan kepada mak aku
supaya lepas ni jangan buat lagi jeruk maman
Takut aku....
Nanti gemuks....
Huhu...

20 comments:

  1. salam,

    woaaa sedapnya..

    ala sekarang muda lagi tengah belajar.. so makan nasi tak menggemukkan.. makan cheese dan cream lagi banyak kalori..

    Lepas ni mak boleh buat lagi. Lagi satu jeruk buah binjai. jeruk buah asam kelubi.. buat sambal belacan.. sedap....

    selamat berpuasa... sekolah dah cuti... ehh?? sedap la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalsmm...
      heeee....sebab muda la takut gemuks...hihihi..
      Tapi kalo cheese & cream..mana boleh skip..
      hahaha

      Delete
  2. salam,

    dasar tekak omputih..
    korang suka cheese sebab..cheese biasa biasa je. beum cuba cheese yang masin macam belacan bau busuk dari belacan dan berkulat...

    blue cheese stilton rasa macam kayu lembab terperap... atau rasa bau stokin busuk yang basah lembab berhari hari..

    like it or hate it....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uweksss.....Kalau dh bau stolin camaner nak makan....ish yalky...!!

      Kalau blue cheese yang tompok- tompok tu kiter pernah makan sedap...
      Kalau yang bau stokin...
      erg....x boleh brain

      Delete
  3. Baru je belajar buat arini..harap2 menjadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha Allah.. Semoga berjaya.. Gud luck..

      Delete
  4. sedap... sy beli di Pahang tak jadi sebab makcik tu tak taruh nasi!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru ni balik Kedah nenek ada buat jeruk Maman ni
      Tak nampak nasi dalam jeruk tu.
      Nenek kata coz nenek blend nasi denagn air & just tapis ambil air nasi & + garam untuk jerukkan maman tu.. So, xdelah nampak whole rice tu

      Delete
    2. Kan...
      Tiber lak kiter pun rasa craving nak makan jeruk maman...
      Owhhhhhh

      Delete
    3. Pantai timur x guna nasi fia guna asam keping utk masam

      Delete
  5. Replies
    1. Tak jual..
      Mak kiter pun beli jer sayur ni.. Tapi buat jeruk sendiri la

      Delete
  6. Maman tu nk beli kt mna ye.kt mna ada jual?.mcm best je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak kitwr cakap selalunya jual kat pasar tempat sayur kampung..
      Kalau x kenal sayur ni boleh tanya tempat sayur kampung.. Sebab kadang mereka dah siap bungkus surat khabar sebab nak elakkan layu, so x perasan ada jual sayur ni

      Delete
  7. Aku pun suka jeruk maman...dah cuba buat sendiri, sgt menguja utk mkn dgn nasi, bulan poso ni rasa nk jeruk maman...wat sendiri, kat johor xde jual.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn..
      Sedap kan jeruk maman..
      Mak kiter yang x suka sangat. Kiter yang muda lak suka..
      Aduuuiii telan air liur ni..
      Mana nak cari maman.. Dah la PKP ni.. Huhuhu

      Delete
  8. nak cuba buat pakai bayam brazil...

    ReplyDelete
  9. Pg td sy pergi ke pasar jaya gading, kuantan.. Terlihat sayur maman lalu membelinya. Balik rmh basuh cuci², jemur sekejap dibawah matahari bg kecut sedikit. Seterusnya proses menjeruk, 3 hari lg (15/8/21) blhlah makan jeruk maman nanti. Harap menjadi sb sdh bertahun xmenjeruk maman

    ReplyDelete