Friday 14 December 2018

GULAI KESUM IKAN PUYU

Gulai Kesum Ikan Puyu..
Semalam nyer lunch
Sebelum bertolak ke Kulim


 Gulai ....
Mean Curry @ Kedah
Kesum mean Vietnam Basil
Ikan Puyu in English ?
Aku x tahu
Tapi mak aku cakap freshwater sunfish
Tapi specialnyer Gulai Kesum Ikan Puyu ni sebab ikan puyu ni fished by nenek
Heee...nenek mancing la

GULAI KESUM IKAN PUYU
10 ekor ikan puyu/ keli/ haruan
3 sudu rempah kari ikan
1 ketul (1/2 kg) keladi/taro
3 tangkai daun kesum
2 asam keping
1 sudu garam
1/2 kotak santan
1/4 cawan minyak
3 bawang merah
3 bawang putih

1 . Panaskan minyak dan tumis bawang hiris
2. Tambah rempah kari yang dibancuh dengan 1 cawan air
3. Bila naik minyak tambah keladi dadu
4. Tambah ikan puyu
5. Masukkan 4 cawan air dan asam keping
6. Masak hingga memdidih dan keladi empuk
7. Masukkan santan dan biar mendidih dengan api perlahan supaya kuah naik minyak dan cantik
8. Tambah daun kesum dan sesuaikan rasa


Nenek tengah siang ikan puyu


 Ikan sawah/ sungai ni nenek kata banyak lendir
Kena basuh banyak kali bersama asam dan garam


 Tengah goreng ikan api dapur padam
Haaa...gas habissssss
Achik dah call gas tapi belum sampai gasnya
Lambat sangat gas datang mak aku guna rice cooker untuk masak kari
Panskan rice cooker dan masukkan minyak


 Tumis bawang dan masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan 1 cawan air


 Masak hingga naik minyak


 Masukkan keladi yang dipotong dadu
Haaa....sib baik ada 2 rice cooker
1 tanak nasi
1 masak kari


 Kacau keladi biar 1/2 empuk


 Tambah ikan Puyu
Masak hingga ikan 1/2 masak


 Tambah air ,garam dan asam keping
Masak hingga keladi empuk dan ikan masak


 Dauk Kesum..
Daun Kesum ni nenek tanam tapi kuwus jer sebab nenek kata tan atas tanah & jarang siram..
Nenek kata lagi banyak lagi sedap
Selain sedap..
Daun kesum mengharumkan kuah kari
Banya berbeza dari Daun Kari dan memberi aroma yang unik
Haaa....perkataan baru untuk aku...
Aroma...
Aroma...mean baunya la...


Tambah santan dan masak dengan api perlahan supaya kuah cantik berminyak..
Masukkan Daun Kesum dan sesuaikan rasa..
Siapp...

Selesai mak aku masak Gulai Kesum Ikan Puyu
Gas Conveyor  pun sampai..
Heee....1st time aku terima gas..
Hahahaha...kat KL memang dorang hantar sampai pintu rumah..
Biasa mak aku yang terima gas
Ni aku yang buka gate..bayar dan baru aku tahu harga gas kat sini rm26 includ deliver charge..
Kalau kat KL rm30  sebab kena naik lift
Ok..sambung goreng ikan plak...
Lunch awal ..pukul 11 dah lunch
Sebab nanti nak gi Kulim..
Ok..bye

9 comments:

  1. Sepat puyu..betul..in English panggil pearch...Yang pandai Naik pokok etc climbing perch.
    Betul nenek Kata ikan kena cuci betul betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. owh namanya pearch .
      TQ sis nor..bgtau..
      heee...
      Ada le climbing pearch...huh baru kiter tahu

      Delete
  2. Kita Guna Abu dapur Kayu ..masa back Siang. Lepas Tu basuh Adam limau Dan Adam jawa buang hanyir..belimbing buluh pun..

    ReplyDelete
  3. Google perch fish.. Sana sini Ada ikan Tu.


    African perch.. besar. Bila filet warns pink.sikit.. jalur jalur tetap Ada. Kawan org Switzerland. Dia balik kg kat Switzerland fishing kat tasik..sg.. ikan piersch
    ..makna ikan perch..sepat/puyu/betuk. Masak di filet Dan goreng dgn butter.. hehehe hanyih tak.rasanya...

    Kat sini one time they import perch fillet Dari.africa. ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ops...sorry teacher...
      wrong spelling...
      Heee...perch..
      Dah google.

      betul la ada climbing perch
      Sama jer ngam ikan puyu nenek.pancing
      Ntah2 selama ni nenek cath jer climbing perch tu...kat tebing sungai..
      hahahaha

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Kalau Google catching fish by digging hole kat utube... Nengok la ikan Tu memang boleh climb.. taknpon ikan Ghuan bukan ikan l Ghuan ing haha masuk Dalam salur atau dalam lumpur kemudian upper.layer Lumpur compacted. Still alive

    ReplyDelete