Tuesday 6 November 2018

SERONDENG KELAPA MEMORY CIK ZAH

Serondeng Kelapa Memory Cik Zah..
Haaa...kenapa memory Cik Zah..?
Siap Cik Zah...
Hee....Cik Zah tu kawan mak aku..
Aku kenal la...
Tapi dah lama x pernah jumpa Cik Zah...
Ssmalam masa citer2 ngan kakak ssmua about Cik Zah....
Kakak pun tanya ..naper dah lama x jumpa Cik Zah..
Haaaa... mak aku cakap Cik Zah dah lama berhijrah ke New Zealand..
Mak aku kata mak aku pun dah lama x contact Cik Zah..sebab FB Cik Zah pun last upadate 2017..
Mmm...Cik Zah tu lagi senior dari mak aku tapi dolu aku suka sembang2 ngan Cik Zah..
Ingat lagi 1st time gi Genting Higland ngan mak aku..abang & kakak bersama Cik Zah
Sebabnya mak aku x berani nak drive gi Genting
Cik Zah yang drive dan ajar naik Cable Car lat Genting tu..
Masa tu aku darjah 1 kot..
Abang ngan kakak pun sekolah lagi..


Tapi apa kaitan Serondeng Kelapa ni dengan Cik Zah..?
Haaa...mak aku cakap sebab Cik Zah pernah bagi Serondeng Kelapa yang sangat sedap.
Mak aku cakap nenek x pernah buat Serondeng Kelapa..
Nenek selalu buat Serondeng Ayam jer setiap kali raya
Mak aku cakap kat Kedah memang Serondeng Kelapa jarang dibuat untuk hodangan raya..
Yang banyak dibuat Serondeng Ayam dan Serondeng Daging..
Mak aku kata Sero deng Kelapa paling sedap pernah dimakan adalah pemberian Cik Zah..
Tapi mak Cik Zah yang masak

Mak aku cerita lagi..
Yang Cik Zah x bagi resipi yang detail sebab bukan Cik Zah yang masak..
Cuma Cik Zah ada bagitahu mak dia campurkan Rempah Kari Ikan dan Santan dalam serondeng tu.
Sebelum ni mak aku cakap mak aku dah pernah beberapa kali  buat Serondeng Kelapa..
Tetapi selalu terlupa nak masukkan rempah kari ikan..
Kata mak aku Serondeng Kelapa yang hari ni hampir sesedap Serondeng Mak  Cik Zah tu..
Tapi belum dapat menandingi sepenuhnya..
Mesti ada lagi bahan lain yang Cik Zah pun x tahu..
Sebab bukam Cik Zah yang masak..!
Hahahaha...jangan marah yer Cik Zah..!


Ni lah Serondeng Kelapa yang mak aku kara hampir sesedap Serondeng Kelapa Mak Cik Zah tu..






SERONDENG KELAPA MEMORI CIK ZAH
1 biji kelapa parut putih
1 asam keping
1 ketul gula Melaka- hiris
1 sudu teh garam
3 helai daun limau purut
1/2 kotak kecik santan ( 1/2 cawan santan pekat)
1 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu minyak

Bahan Blend:
10 cili kering
1/2 cawan ikan bilis belah ( buang tulang)
1 bawang besar
3 bawang putih
3 hiris kunyit
3 hiri lengkuas
1 batang serai

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend + serbuk kari ( bancuh bersama)
2. Tambah asam keping, garam dan gula Melaka
3. Sesuaikan rasa dahulu sebelum masukkan kelapa parut putih..
4. Tambah santan pekat dan daun limau purut.
5. Sentiasa kacau seperti menagacau nasi goreng supaya bahagian bawah tidak berkerak.
6. Perlahankan api dan terus sangai sehingga berderai..

Pesan mak aku:

* Tujuan dimasukkan sangan pekat supaya serondeng menjadi lebih lemak dan lembab

** Jika buat banyak..setiap sangaikan sehingga  nampak garing dan sejukkan sebelum disimpan dalam bekas.Jika banyak kali disangai kelapanya akan rangup.Serelah rangup tidak perlu lagi dipanaskan berulang kali...tetapi pastikan sejuk sepenubnya sebelum disimpan dalam bekas

Serondeng Kelapa ni mak aku masak hari Sabtu
Hari Sabtu pagi hangar kakak gi Bird Park
Pastu balik dari hantar kakak mak aku ajak gi Pasar Tani..
Mak aku kata nak cari sayur kampung
Juga nak cari Nasi Ambeng..
Tapi sebab pergi dah lewat .....banyak gerai yang dah habis dan x banyak dah barang..
Gerai Nasi Ambeng pun sama ..
Mak aku kata teringin nak makan Nasi Ambeng dengan Serunding Kelapa tu..
Kerana x dapar Nasi Ambeng..
Mak aku gigih memasak Serondeng Kelapa ni..
Mak aku kata baru kali ni teringat nak masukkan serbuk kari seperti mak Cik Zah..

Sayangnya aku x dapat lagi nak rasa serondeng ni sebang tengah batuk giler2..
Mak aku cakap kalau makan kelapa nanti batuk bertambah giler...!!
Haahaha

Aku tengok jer lah..
Mak aku makan Serondeng dengan Ketulat Palas
Kakak la suka sangat serindeng ni..
Nampak kakak makan dengam nasi putih
Mak aku cakap teringin nak makan Nasi Ambeng tapi xde
Mak aku pernah masak NASI AMBENG kat sini....
Tapi mak aku cakap nak masak Nasi Ambeng tu kena struggle sebab campuran macam2 ..
Dari Serindeng Nasi Ambeng dah jadi Serondeng Memory Cik Zah sebab mak aku cakap nak serondeng macam yang CikZah pernah bagi dan cakap..


Ni la Cik Zah...
Pic dari FB Cik Zah..


Seronok tengok pic dalam FB Cik Zah...
Depan rumah  nampak snow..
Ada Grape Farm...
Bestnyaaaa....
Mesti Cik Zah seronok tinggal kat  NZ
Kat NZ ada Serondeng Kelapa tak..?
Hahaha...
Ok..bye

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. salam

    NZ diketahui ketat untuk bawa masuk makanan. so... tak tahu le... camna.. maybe pakai dessicated coconut kot.. meat plenty ikan too ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh yer ker....hmmm....rugi la dorang x dapat rasa makanan luar kan....xkan nak makan buah kiwi jew..hahaha

      Delete